
Εμμηνόπαυση: Μεταξύ 45 και 55 ετών. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική και φυσιολογική διαδικασία από την οποία περνούν οι γυναίκες. Είναι πιο συχνή μεταξύ των ηλικιών 45 και 55, με τη μέση ηλικία να είναι τα 51.
Αυτή η διαδικασία χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα ορμονών στο σώμα της γυναίκας, γεγονός που προκαλεί την εμφάνιση μιας σειράς συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, σηματοδοτώντας την έναρξή της.
Πολλές γυναίκες φοβούνται αυτή τη διαδικασία, και αυτό συμβαίνει επειδή δεν εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο για όλες, και συνεπώς δεν είναι γνωστό ακριβώς πώς θα εμφανιστούν κάποια από τα συμπτώματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκειά της.
Η εμμηνόπαυση θεωρείται ότι έχει ξεκινήσει όταν μια γυναίκα ηλικίας μεταξύ 45 και 55 ετών δεν έχει περίοδο για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες χωρίς να είναι έγκυος ή να πάσχει από κάποια ασθένεια.
Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σου όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένων των πιο συχνών συμπτωμάτων και πώς μπορείς να τη διαχειριστείς καλύτερα.
Τι συμβαίνει στο σώμα κατά την εμμηνόπαυση;
Η εμμηνόπαυση οφείλεται κυρίως σε φυσιολογικές βιολογικές διεργασίες. Με την ηλικία, η ικανότητα των ωοθηκών να ανταποκρίνονται στις ορμόνες που ελέγχουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο μειώνεται, προκαλώντας μειωμένη παραγωγή των ορμονών φύλου, οιστρογόνων και προγεστερόνης.
Για ορισμένες γυναίκες, η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να προκληθεί από χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η υστερεκτομή ή ζημιά στις ωοθήκες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απότομη εμμηνόπαυση.
Συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης διαφέρουν σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι:
-Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις
-Ακανόνιστοι κύκλοι περιόδου
-Κολπική ξηρότητα και ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή
-Αλλαγές στη διάθεση
-Δυσκολίες στον ύπνο
-Μειωμένη λίμπιντο
-Αυξημένη περίμετρος μέσης και αλλαγές στον μεταβολισμό
Τα συμπτώματα διαφέρουν σε κάθε γυναίκα — μπορεί να έχεις πολλά συμπτώματα ή σχεδόν κανένα. Συζήτησε με τον γιατρό σου για οποιοδήποτε σύμπτωμα ή ανησυχία σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.
Ενημέρωσε τον γιατρό σου αν οι περίοδοι σου συμβαίνουν πολύ συχνά, διαρκούν πάνω από μία εβδομάδα, είναι πολύ έντονες ή επιστρέψουν μετά από έναν χρόνο απουσίας.
Μπορεί η εμμηνόπαυση να επηρεάσει την υγεία μου με άλλους τρόπους;
Ναι. Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και οστεοπόρωσης (μια κατάσταση που αποδυναμώνει τα οστά και τα καθιστά επιρρεπή σε κατάγματα), οπότε είναι σημαντικό να διατηρείς υγιείς συνήθειες ζωής.
Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος για λοιμώξεις του κόλπου και του ουροποιητικού συστήματος. Η δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή) λόγω ερεθισμού του κόλπου από την έλλειψη ορμονών μπορεί επίσης να επηρεάσει συναισθηματικά εσένα και τον σύντροφό σου.
Διαχείριση της εμμηνόπαυσης
Η υγιεινή διατροφή, η γιόγκα και η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης είναι μερικές αποτελεσματικές μέθοδοι για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και των ενοχλήσεων που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση. Δες τέσσερις συμβουλές:
Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.
Ορμονική θεραπεία υποκατάστασης (HRT): Μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά πολλά από τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αναπληρώνοντας τις ορμόνες που μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση.
Μη ορμονικές θεραπείες: Ορισμένα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, όπως οι εξάψεις.
Εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες: Ο βελονισμός, η γιόγκα και η ενσυνειδητότητα είναι παραδείγματα μεθόδων που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του άγχους και στη βελτίωση του ύπνου.
Επιμέλεια άρθρου fanpage.gr
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Νεκρός οδηγός νταλίκας στην Εθνική Οδό: Το φορτηγό του τούμπαρε και τυλίχτηκε στις φλόγες
-
56χρονη μητέρα πήγε στο νοσοκομείο γεμάτη σπυράκια στο σώμα αλλά ήταν αργά – Δεν φαντάζεστε από τι πeθανε
-
Οξυζενέ: 12 λόγοι για να το έχετε πάντα στο σπίτι – Έξυπνες χρήσεις που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη