Εντυπωσιασμένη όλη η Αθήνα με το Zara των 6.000 τ.μ. – Εικόνες και βίντεο από το ιστορικό Μινιόν που άνοιξε ξανα 20 χρόνια μετά

April 10, 2025

Εντυπωσιασμένη όλη η Αθήνα με το Zara των 6.000 τ.μ. – Εικόνες και βίντεο από το ιστορικό Μινιόν που άνοιξε ξανα 20 χρόνια μετά


Διαφ.

Το ΜΙΝΙΟΝ, το θρυλικό πολυκατάστημα που ταυτίστηκε απόλυτα με τις παιδικές αναμνήσεις των σημερινών πενηντάρηδων, μετά 26 χρόνια σιωπής επιστρέφει δυναμικά στον εμπορικό χάρτη της πρωτεύουσας.

Από σήμερα στο πρώτο department store της Ελλάδας λειτουργεί το νέο giga Zara, καταλαμβάνοντας 6.000 τ.μ. (2.130 τ.μ. εμπορικής επιφάνειας) από τα 18.580 τ.μ. του ιστορικού ακινήτου στην Ομόνοια, το οποίο πλέον αναβιώνει ως ένας “πράσινος” πόλος μεικτών χρήσεων, με γραφεία, εμπορικά καταστήματα, αλλά και προσεχώς κατοικίες.

Και μπορεί οι εκπρόσωποι της γενιάς X να μην βρουν τον Άγιο Βασίλη στον τελευταίο όροφο ούτε και το ενυδρείο με τους καρχαρίες, αλλά το γεγονός ότι το εμβληματικό κτίριο αποκτά και πάλι ζωή δημιουργεί νέα δεδομένα, δίνοντας πνοή στην πιο κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας.

Το νέο giga Zara

H ITX Ελλάς, η ελληνική θυγατρική του ισπανικού ομίλου Inditex όπου ανήκει η Zara, εγκαινίασε σήμερα το νέο flagship store της μάρκας στο αναγεννημένο κτίριο που κάποτε στέγαζε “το μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα” του Γιάννη Γεωργακά και από το 2021 ανήκει στην Dimand Real Estate εξαγοράζοντάς το από τον όμιλο Folli Follie.

Το νέο κατάστημα στη λογική του ισπανικού κολοσσού μόδας “go big” αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο, 1ος και 2ος όροφος στο κεντρικό τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος, που περικλείεται από τις οδούς Πατησίων και Βερανζέρου και τους πεζοδρόμους των Σατωβριάνδου και Δώρου.

Το κατάστημα έχει σχεδιαστεί με χρήση τεχνολογιών που υποστηρίζουν τη σύνδεση του φυσικού και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ ενσωματώνει ενεργειακά αποδοτικά συστήματα.

Τα γραφεία

Οι γραφειακοί χώροι εμβαδού 7.700 τ.μ. καταλαμβάνουν τους υψηλότερους ορόφους του κεντρικού κτιρίου, από τον 3ο έως τον 7ο.

Ήδη η ΔΕΗ έχει εγκατασταθεί μισθώνοντας τους υψηλότερους τέσσερις ορόφους του νέου ΜΙΝΙΟΝ, ενώ από σήμερα και η ITX Ελλάς, η οποία μισθώνει γραφειακές εγκαταστάσεις στον 3ο και στον 4ο όροφο, μετέφερε και επίσημα εκεί την έδρα της, που ήταν στην Πανεπιστημίου 59.

…και οι κατοικίες

Την ίδια ώρα η Dimand Real Estate σχεδιάζει και την επόμενη φάση του έργου, που αφορά την μετατροπή του τέταρτου –ανεξάρτητου- κτιρίου του συγκροτήματος σε κατοικίες.

Πιο αναλυτικά στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου, θα αναπτυχθεί το οικιστικό project με τη δημιουργία 38 διαμερισμάτων εμβαδού κυρίως 65-90 τ.μ., ενώ θα διαμορφωθούν και τέσσερα μεγαλύτερα ακίνητα των 120 τ.μ., με τις τιμές να ξεπερνούν τα 6.000 ευρώ ανά τ.μ.

Μάλιστα η Dimand, κυρία του έργου, δρομολογεί exit από την επένδυση στη λογική του developer και ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με δύο ενδιαφερόμενους.

Ένα περίπτερο που έγινε πολυκατάστημα

Η ιστορία του ΜΙΝΙΟΝ ξεκινά το 1934, όταν ήταν ένα συνεταιρικό περίπτερο στα Χαυτεία, με τον τετραπέρατο πλην απένταρο Γιάννη Γεωργακά και τον Άγγελο Σεραφειμίδη να πουλάνε χίλια δύο ψιλολόγια σε ανταγωνιστικές τιμές.

Πολυκατάστημα άρχισε να γίνεται τη δεκαετία του ‘50 όταν Γ. Γεωργακάς, μόνος του πλέον, αποφάσισε να επεκτείνει την επιχείρησή μεταφέροντάς τη σε νέο πολυώροφο κτίριο στην Πατησίων, αγοράζοντας αργότερα και το διπλανό του. Το 1975 έφτασε να κατέχει ένα τεράστιο μπλοκ 5 δεκαόροφων κτιρίων.

Κάπως έτσι γεννήθηκε ένας “γίγαντας” 1.000 υπαλλήλων και 120.000 διαφορετικών ειδών, από συλλογές ρούχων, είδη σπιτιού και παιχνίδια μέχρι σουπερμάρκετ, γραφείο ταξιδίων, κομμωτήριο, καφετέρια – εστιατόριο και αυτοκίνητα.

Τότε κατατάχθηκε 11ο σε ολόκληρη την Ευρώπη, με βάση το μέγεθος και τις πωλήσεις του, εμφανίζοντας ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως του ενός δισ. δραχμών (2,9 εκατ. ευρώ).

Ο Γ. Γεωργακάς είδε τον κόπο του να καίγεται έξι ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1980.

Ο σκελετός του εμπορικού κτιρίου, που ήταν το πρώτο το οποίο χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες και από τα πρώτα με κλιματισμό, ήταν το μόνο που διασώθηκε από τη φωτιά.

Με δάνεια αποκαταστάθηκαν οι ζημιές, η ανάπτυξη όμως υπήρξε πρόσκαιρη και το 1983 το ΜΙΝΙΟΝ αναγκαστικά πέρασε στην κατηγορία των προβληματικών επιχειρήσεων.

Το 1991, ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων προκήρυξε διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας με τον Γ. Γεωργακά μαζί με τους Ν. Βερνίκο και Λ. Ησαϊάδη να επανακτά τον έλεγχο του πολυκαταστήματος. Τελικά το 1998 χρεοκόπησε οριστικά, ενώ ήδη από το 1992 ο Γεωργακάς είχε αποχωρήσει από την επιχείρηση, πουλώντας τις μετοχές του στους δύο συνεταίρους του.

Το 2000, ο επιχειρηματίας Σ. Τζιούφας, που είχε την εισαγωγική εταιρεία ρούχων Connection ΑΕΒΕ, προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με την Elmec Sport για την εξαγορά της εταιρείας Ηπειρωτική Εμπορική, η οποία είχε τον έλεγχο της το ΜΙΝΙΟΝ και την επαναλειτουργία του πολυκαταστήματος. Η πτώχευση όμως της Connection έφερε τελικώς στα χέρια της Elmec την Ηπειρωτική το 2002.

Στη συνέχεια η Elmec πουλήθηκε στον όμιλο Folli Follie, που επίσης είχε αρχικά μεγάλα σχέδια επαναλειτουργίας του πολυκαταστήματος, τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Συγκεκριμένα, επιχειρήθηκε το κτίριο να ενοικιαστεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά η πρωτοβουλία απέτυχε, ενώ και η προσπάθεια μετατροπής του κτιρίου σε πολυκατάστημα σταμάτησε το 2018, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των πλασματικών οικονομικών στοιχείων της Folli Follie.

Τελικά το 2021 ο όμιλος Dimand απέκτησε το ακίνητο έναντι 25 εκατ. ευρώ ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό που διενήργησε η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: