Μόλις ανακοινώθηκε: iPhone… “Τέλος” σε Ελλάδα και Ευρώπη μετά από αυτό που έγινε

April 5, 2025

Μόλις ανακοινώθηκε: iPhone… “Τέλος” σε Ελλάδα και Ευρώπη μετά από αυτό που έγινε


Διαφ.

Τα iPhone θα πωλούνται σε εξωπραγματικές τιμές, μετά τους δασμούς που θα επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

iPhone… “Τέλος” σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στην επιβολή σαρωτικών δασμών σε δεκάδες χώρες, περιλαμβάνοντας μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στη σχετική λίστα του, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (20%), η Κίνα (20% + 34%) και η Ινδία (26%), αυτή την εβδομάδα, με τον αντίκτυπο να γίνεται ιδιαίτερα αισθητός στον τεχνολογικό τομέα.

Οι δασμοί, που ανακοινώθηκαν προχθές, Τετάρτη, επιβάλλουν ελάχιστη επιβάρυνση 10% στις περισσότερες χώρες που εξάγουν προϊόντα στις ΗΠΑ, ενώ για βασικούς εμπορικούς συμμάχους περιλαμβάνουν ακόμα υψηλότερους δασμούς.

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, με τις μετοχές τεχνολογικών κολοσσών να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση στις συναλλαγές τους.

Όπως αναφέρει το CNBC, η Meta και η Nvidia είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν κατά 5%, ενώ η Apple και η Amazon έχασαν περίπου 6%.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι η Apple, η Amazon, η Nvidia και η Meta υπέστησαν πτώση άνω του 7%, με την Apple να χάνει περισσότερα από 300 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς.

Οι μετοχές της Apple έκλεισαν με πτώση 9,3%, χθες, Πέμπτη, σημειώνοντας τη χειρότερη ημέρα τους από τον Μάρτιο του 2020.

Εταιρείες ημιαγωγών και προσωπικών υπολογιστών, όπως η Micron, η HP και η Dell, κατέγραψαν διψήφιες απώλειες.

Ανατιμήσεις στις τιμές των iPhone
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα iPhone, θα είναι από αυτά που θα πληγούν περισσότερο. Αν και η Apple έχει εργοστάσια παραγωγής σε Βιετνάμ (δασμούς 46%) και Ινδία (δασμούς 26%) για την κατασκευή των iPhone, η Κίνα (δασμούς 54%) παραμένει η χώρα με την υψηλότερη παραγωγή τους, της οποίας τα προϊόντα καταλήγουν στις ΗΠΑ.

«Αν η Apple μετακυλίσει το κόστος στους καταναλωτές, η τιμή των συσκευών της θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 30% έως 40%», επεσήμαναν αναλυτές.

Η Κίνα, όπου κατασκευάζεται η πλειονότητα των iPhone, δέχθηκε δασμούς ύψους 54%, δημιουργώντας ένα κρίσιμο δίλημμα για την Apple.

Η εταιρεία θα πρέπει είτε να απορροφήσει το επιπλέον κόστος, είτε να το μετακυλίσει στους πελάτες της, σημειώνει το Reuters.

Ο Άντζελο Ζίνο, αναλυτής της CFRA Research, εκτίμησε ότι η Apple δύσκολα θα μπορέσει να μετακυλίσει πάνω από το 5% έως 10% του κόστους στους καταναλωτές, προσθέτοντας «αναμένουμε ότι η Apple θα καθυστερήσει οποιαδήποτε μεγάλη αύξηση τιμών μέχρι το φθινόπωρο, όταν θα κυκλοφορήσει το iPhone 17, καθώς έτσι συνήθως διαχειρίζεται τις προγραμματισμένες αυξήσεις».

Η εταιρεία πουλάει πάνω από 220 εκατομμύρια iPhone κάθε χρόνο, με κύριες αγορές τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη.

Η απλή έκδοση του iPhone 16 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με τιμή εκκίνησης 799 δολάρια, αλλά η τιμή του θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 1.142 δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Rosenblatt Securities, που προβλέπει αύξηση κόστους έως και 43%.

Αντίστοιχα, το iPhone 16 Pro Max, που πωλείται στα 1.599 δολάρια, θα μπορούσε να αγγίξει τα 2.300 δολάρια.

Το iPhone 16e, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο ως πιο οικονομική επιλογή για τις νέες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης της Apple, ξεκινά από τα 599 δολάρια. Με αύξηση 43%, η τιμή του θα μπορούσε να φτάσει τα 856 δολάρια.

Όπως εκτιμάει ο Νιλ Σα, συνιδρυτή της Counterpoint Research, η Apple θα χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές της τουλάχιστον 30% κατά μέσο όρο για να αντισταθμίσει τους νέους δασμούς.

Προσοχή: Η απεıλή για τα κινητά Android που μπορεί να «αδεıάσει» τον τραπεζıκό σας λογαρıασμό

Ένα κακόβουλο λογισμικό επέστρεψε στα κινητά και μπορεί να είστε το επόμενο θύμα που θα δει τον τραπεζικό του λογαριασμό να αδειάζει.

Μεγάλη προσοχή

Όπως αναφέρει η express.co.uk η ομάδα ασφαλείας της Zimperium, εντόπισε μία νέα απειλή η οποία χρησιμοποιεί το λεγόμενο «FakeCall» για να επιτεθεί σε ανυποψίαστους χρήστες Android. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2022, όμως τώρα έκανε και πάλι την εμφάνισή του.

Μόλις εγκατασταθεί, η τελευταία έκδοση της εφαρμογής FakeCall ξεκινά την ανακατεύθυνση των τηλεφωνικών κλήσεων με τους χρήστες να συνδέονται με απατεώνες, ενώ νομίζουν ότι απλώς τηλεφωνούν στην τράπεζά τους.

Πώς γίνεται η απάτη που χτυπάει τα κινητά
Αυτό που κάνει αυτή την απειλή τόσο σοβαρή είναι ότι λειτουργεί ακόμη και αν έχει πληκτρολογηθεί ο σωστός αριθμός στο πληκτρολόγιο.

Μόλις πραγματοποιηθεί η κλήση, το FakeCall απλώς ανακατευθύνει το θύμα σε ανεπίσημα τηλεφωνικά κέντρα όπου μπορούν στη συνέχεια να κλαπούν χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Εξηγώντας περισσότερα σχετικά με την επίθεση, η Zimperium δήλωσε: «Το τηλεφώνημα είναι μια απίστευτη απάτη: Όταν το θύμα προσπαθεί να επικοινωνήσει με το χρηματοπιστωτικό του ίδρυμα, το κακόβουλο λογισμικό ανακατευθύνει την κλήση σε έναν απατηλό αριθμό που ελέγχεται από χάκερ.

Η κακόβουλη εφαρμογή θα εξαπατήσει τον χρήστη, εμφανίζοντας ένα ψεύτικο UI που φαίνεται να είναι η σωστή επαφή κλήσης που δείχνει τον πραγματικό αριθμό τηλεφώνου της τράπεζας.

Το θύμα δεν καταλαβαίνει ότι έχει πέσει θύμα απάτης, καθώς το ψεύτικο UI του κακόβουλου λογισμικού θα μιμείται την πραγματική τραπεζική εμπειρία, επιτρέποντας στον χάκερ να αποσπάσει ευαίσθητες πληροφορίες ή να αποκτήσει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του θύματος».

Τι δεν πρέπει να κάνετε
Κανείς δεν θα ήθελε να έχει μία τόσο δυσάρεστη εμπειρία, αλλά υπάρχει τρόπος να παραμείνετε ασφαλείς. Φαίνεται ότι σχεδόν όλες αυτές οι απάτες μπορούν να συμβούν όταν οι χρήστες κατεβάζουν στις συσκευές τους εφαρμογές μέσω ανεπίσημων ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Εφόσον χρησιμοποιείτε το Play Store της Google, θα είστε ασφαλείς από την κρυφή προσθήκη του FakeCall στη συσκευή σας.

Πριν εγκαταστήσετε οτιδήποτε στο τηλέφωνό σας, καλό είναι πάντα να ελέγχετε τις άδειες που χορηγείτε και, αν είναι δυνατόν, αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε κριτικές και να δείτε ποιος έχει δημιουργήσει την εφαρμογή.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: