Καιρός: Χιόνια σε λίγες ώρες στην Αθήνα – Ποια θα είναι η δυσκολότερη μέρα

February 18, 2025

Καιρός: Χιόνια σε λίγες ώρες στην Αθήνα – Ποια θα είναι η δυσκολότερη μέρα


Διαφ.

Ένα νέο κύμα πολικού ψύχους αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας μέσα στην εβδομάδα, προκαλώντας σημαντική πτώση θερμοκρασίας, που μπορεί να φτάσει και τους 10 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Το ψύχος αυτό θα συνοδευτεί από χιονοπτώσεις

μάλιστα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η Αττική θα ντυθεί επίσης στα λευκά.

Από το βράδυ της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου 2025, και μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου, αναμένονται χιονοπτώσεις σε περιοχές της Αττικής, όπως επισημαίνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο μετεωρολόγος του OPEN κάνει λόγο για «πολική εισβολή» από την Τρίτη, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα αλλάξει και οι ψυχρές αέριες μάζες θα προέρχονται από τα βόρεια-βορειοανατολικά, επηρεάζοντας τη χώρα μας και τις γύρω περιοχές.

Ο μετεωρολόγος επισημαίνει ότι η Αττική παρουσιάζει μεγάλες πιθανότητες για αξιόλογες χιονοπτώσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της, ακόμη και περιοχές εντός του λεκανοπεδίου της Αθήνας, κατά την διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς ξημερώματα Τσικνοπέμπτης και έως το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, αυτό το σενάριο έχει ποσοστό επαλήθευσης περίπου 80%, με το υπόλοιπο 20% να αφορά τις πιθανότητες για πιο ανατολική μετατόπιση του χαμηλού βαρομετρικού, το οποίο μπορεί να περιορίσει τη χιονόπτωση και να την καταστήσει λιγότερο έντονη και περιορισμένη.

Ο κ. Μαρουσάκης εξήγησε ότι η αλλαγή αυτή θα προκαλέσει ενίσχυση των χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων, με επίκεντρο τη Ρόδο, και αυτή η βαρομετρική διάταξη θα ενεργοποιήσει μηχανισμούς στο Αιγαίο, οι οποίοι θα μεταφέρουν υγρασία στην κατώτερη ατμόσφαιρα.

Ο συνδυασμός αυτής της δυναμικής αιτίας στη μέση ατμόσφαιρα με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υγρασία θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη αστάθειας και την εκδήλωση χιονοπτώσεων.

Εν κατακλείδι, ο μετεωρολόγος τόνισε ότι παρά την ύφεση της δραστηριότητας τις τελευταίες μέρες, η ατμόσφαιρα θα παραμείνει ευάλωτη στην ψυχρή εισβολή, με τις πιθανότητες για σημαντικές χιονοπτώσεις στην Αττική να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Λίγο αργότερα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε για μια σπάνια πολική εισβολή στην Ελλάδα, με εντυπωσιακά δεδομένα από τα προγνωστικά συστήματα που δείχνουν την έλευση μιας ψυχρής αέριας μάζας με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν -14° με -15° στα 1.500 μέτρα, επηρεάζοντας κυρίως τα βόρεια και βορειοανατολικά της χώρας μας.

Η κακοκαιρία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, αναμένεται να φέρει πολλές εκπλήξεις, κυρίως σε σχέση με τις χιονοπτώσεις και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι αγρότες, καθώς οι θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν συνθήκες παγετού για μεγάλο διάστημα. Παράλληλα, οι μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο απαιτούν ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν και τη διαδρομή που θα ακολουθήσει κανείς, καθώς είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες λόγω του χιονιού και του παγετού. Ο μετεωρολόγος υπενθυμίζει τη σημασία των αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων για την αποφυγή ατυχημάτων, καθώς και τη σωστή τοποθέτησή τους στο όχημα.

Ο κ. Μαρουσάκης παρουσιάζει επίσης χάρτη που δείχνει τις χιονοπτώσεις από την Τετάρτη έως την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι οι θερμοκρασίες ευνοούν το χιόνι σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Πρόκειται για τη σημαντικότερη ψυχρή εισβολή του φετινού χειμώνα, με το ερώτημα να παραμένει το πώς θα αντιδράσει η θάλασσα του Αιγαίου σε μια τόσο ισχυρή ψυχρή εισβολή.

Η αλληλεπίδραση της κατώτερης ατμόσφαιρας με τη θαλάσσια επιφάνεια είναι το κρίσιμο σημείο, καθώς τα μετεωρολογικά μοντέλα δυσκολεύονται να προβλέψουν σωστά την κατάσταση σε τέτοιες ακραίες συνθήκες.

Το γεγονός αυτό δείχνει τη δυσκολία των προγνωστικών μοντέλων να διαχειριστούν την αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχρών αέριων μαζών και της θάλασσας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα των χιονοπτώσεων.

Αναλυτική η ανάρτησή του

«ΠΟΛΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΥΧΝΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Εντυπωσιακά τα στοιχεία που πήραμε πριν λίγο από τα προγνωστικά μας συστήματα όπου παρατηρούμε (χάρτης 1) την πολική αέρια μάζα να έρχεται με εξαιρετική δυναμική θερμοκρασιακά με την ισόθερμη του -14° με -15° στα 1500 μέτρα να εισβάλει στα βορειοανατολικά της χώρας μας.

Η κακοκαιρία αυτή θα φέρει πολλές εκπλήξεις κατά τη γνώμη μου τόσο ως προς τις χιονοπτώσεις αλλά και ως προς τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Έρχονται χιόνια ακόμα και στα πεδινά – Πότε θα πέσουν, σε ποιες περιοχές

Οι αγρότες μας θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια μεγάλη περίοδο με θερμοκρασίες που θα οδηγούν σε σχηματισμό παγετού, ενώ όσοι σχεδιάζουν μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο θα πρέπει να ενημερώνονται τόσο από τα νεότερα μετεωρολογικά δελτία, όσο και για την διαδρομή που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν για το τι ενδέχεται να συναντήσουν.

Θυμηθείτε…

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή οποιοδήποτε άλλο αποδεκτό αντιολισθητικό μέσο, θα πρέπει να υπάρχουν στο όχημά μας και το κυριότερο να γνωρίζουμε να τα τοποθετούμε.

Στον χάρτη 2, μπορούμε να δούμε την υετική αποτύπωση από Τετάρτη μέχρι και Πέμπτη πρωί μεσημέρι περίπου, όπου οι θερμοκρασίες ευνοούν για χιόνι πολύ χαμηλά.

Το να βλέπεις μια τέτοια κατάσταση 10 και πλέον ημέρες πριν, μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία για να συνεχίσουμε το πολύ δύσκολο αυτό έργο μας, πόσο μάλλον όταν πηγαίνεις κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις μερικές από τις οποίες κάνανε λόγο για ανοιξιάτικες συνθήκες!

Έχουμε μπροστά μας την πιο αξιόλογη ψυχρή εισβολή για τον φετινό χειμώνα και όχι μόνο.

Μεγάλο ερωτηματικό πως θα συμπεριφερθεί η θάλασσα κυρίως του Αιγαίου σε μια τόσο δυναμική από πλευράς ψύχους κατάσταση, κάτι που θα κρίνει πολλά στο θέμα των χιονοπτώσεων.

Θυμηθείτε….

Το Μετεωρολογικά μοντέλα τα βρίσκουν “σκούρα” στην αλληλεπίδραση της κατώτερης ατμόσφαιρας με την επιφάνεια της θάλασσας.

Επίσης οι υετικοί χάρτες δεν συμπεριφέρονται το ίδιο όταν έχεις μια τόσο ψυχρή χαμηλή ατμόσφαιρα όπου αλλάζει εντελώς η ερμηνεία μιας υετικής κλίμακας ενός προγνωστικού μοντέλου».

Χιόνια στην Αθήνα: Η πρόβλεψη της ΕΜΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ(17/2): Τοπικές βροχές αναμένονται στη ανατολική κυρίως χώρα(περιοχές ανατολικότερα από την οροσειρά την Πίνδου) και νησιά Αιγαίου. Νεφώσεις σε κατά τόπους σε όλη τη χώρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Δεν φαίνεται παγετός στη χώρα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στην βόρεια χώρα και θα φτάσει στα βόρεια τους 9-11 βαθμούς, στα κεντρικά τους 12-14 βαθμούς και στα δυτικά και τα νότια τους 15-16 βαθμούς, δεν θα προλάβει να πέσει ο υδράργυρος σε όλη την επικράτεια. Οι άνεμοι στα δυτικά και το Ιόνιο βόρειοι και στο Πέλαγος θα φτάσουν τα 3-5bf και στα ανατολικά θα αρχίζουν να γυρνούν σε βοριάδες που θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 4-6 και τοπικά στο βόρειο έως 7 μποφόρ.

ΤΡΙΤΗ(18/2): Ασταθής παραμένει ο καιρός αρχικά στα ανατολικά και στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές μέτριας γενικά έντασης και με τις χιονοπτώσεις να εμφανίζονται στα ορεινά της κεντροβόρειας χώρας. Η θερμοκρασία πιο ανεβασμένη στα δυτικά και τα νότια με τον υδράργυρο να φτάνει τους 12-14 βαθμούς και στα ανατολικά και τα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί ενισχυμένοι τοπικά Πελάγη με έμφαση το Αιγαίο.

ΤΕΤΑΡΤΗ(19/2): Τάση προς εξασθένηση των φαινομένων στη χώρα. Η θερμοκρασία παραμένει σε φυσιολογικά χειμωνιάτικα επίπεδα για την ανατολική και τη βόρεια χώρα( ακόμη λίγο και κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα) και στα δυτικά κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή). Οι άνεμοι βοριάδες στα ανατολικά.

Η τάση δείχνει ότι από Πέμπτη(20/2) και στη συνέχεια φαίνεται να μπαίνουμε σε τροχιά βαρομετρικών χαμηλών που θα φέρουν βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα βουνά αρχικά αλλά θα δούμε μέσα στο τρίτο δεκαήμερο(προς τα τέλη της εβδομάδας) μήπως υπάρξει κατεβασιά κρύου αέρα προς την περιοχή μας και μπορέσει να συνδυαστεί με τα βαρομετρικά συστήματα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: