![](https://www.imgcdn.eu/files/2025/02/67a8608362564.jpg)
«Κλείδωσε» το Πάσχα την 1η Ιουνίου: Το πρώτο Πάσχα που πέφτει μέσα στο καλοκαίρι
Το Πάσχα είναι κινητή εορτή και αλλάζει κάθε χρόνο ημερομηνία που πάντοτε πέφτει μετά την εαρινή ισημερία. Στην αρχή των χριστιανικών χρόνων, στην Ανατολή το Πάσχα εορταζόταν την 14η ημέρα του μήνα Νισάν, που αντιστοιχεί στους δικούς μας Μάρτιο/Απρίλιο, την ίδια ημέρα που ο Ιησούς παρέδωσε το πνεύμα του στον Γολγοθά.
Ειδικότερα, οι Εβραίοι γιόρταζαν το Πάσχα κατά την ημέρα της Πανσέληνου, που γινόταν μετά την εαρινή ισημερία και επειδή ο Χριστός αναστήθηκε μετά το Εβραϊκό Πάσχα, η Α’ Οικουμενική σύνοδος που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ., καθόρισε ότι θα εορτάζεται την 1η Κυριακή μετά την Πανσέληνο, η οποία συμπίπτει ή έπεται της εαρινής ισημερίας και έτσι ποτέ δεν συμπίπτει το Εβραϊκό με το Χριστιανικό.
Για τον καθορισμό του Ορθοδόξου Πάσχα, η εαρινή ισημερία, δηλαδή η ημερομηνία που η διάρκεια της ημέρας είναι ίση με την διάρκεια της νύχτας, υπολογίζεται σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (Ιουλιανό ημερολόγιο), το οποίο όμως έχει αστρονομικά σφάλματα.
Αντίθετα, οι Προτεστάντες και οι Καθολικοί, ορίζουν την ημερομηνία της εαρινής ισημερίας σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο και αυτή η ημερομηνία είναι η 21 Μαρτίου, οπότε γιορτάζουν το Πάσχα από 22 Μαρτίου μέχρι 25 Απριλίου.
Το Πάσχα του… 5270 θα πέσει την 1η Ιουνίου
Σύμφωνα με το athensmagazine.gr, τα σφάλματα του Ιουλιανού ημερολογίου έναντι στο Γρηγοριανό, τοποθετούν την εαρινή ισημερία στις 28 Μαρτίου, οπότε αν πέσει Κυριακή, η συγκεκριμένη γιορτή θα εορτασθεί στις 28+7, δηλαδή στις 4 Απριλίου.
Έτσι, οι Ορθόδοξοι γιόρταζαν το Πάσχα από τις 4 Απριλίου και μετά, ενώ το αργότερο που έχει πέσει έως τώρα, σύμφωνα με τους παραπάνω υπολογισμούς, είναι η 8η Μαΐου.
Το τελευταίο Πάσχα που έπεσε στις 4 Απριλίου ήταν το 2010, κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ ξανά τόσο νωρίς. Το επόμενο πιο πρώιμο θα είναι το 2105, στις 5 Απριλίου, το οποίο και θα είναι επίσης το τελευταίο, ενώ το 2200, Πάσχα θα έχουμε στις 6 Απριλίου, που κι αυτό με τη σειρά του θα είναι το τελευταίο.
Αντίστοιχα το πιο πρόσφατο όψιμο Πάσχα στις 8 Μαΐου, ήταν το 1983, το επόμενο θα είναι το 2078 και το 2173, θα πέσει για πρώτη φορά στις 9 Μαΐου.
Αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, το μακρινό 2610, θα γιορτάσουν οι πολύ επόμενες γενιές την εν λόγω γιορτή στις 13 Μαΐου και το 5270 την 1η Ιουνίου.
Όλα αυτά, στην περίπτωση που η Ορθόδοξη εκκλησία αποφασίσει να κρατήσει σταθερό στον τρόπο υπολογισμού της ημερομηνίας του.
Πώς υπολογίζεται η ημερομηνία του Πάσχα
Η απόφαση για τις ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα λήφθηκε, όπως αναφέρουμε παραπάνω, στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έγινε το 325μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε το εξής: Το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που γίνεται μετά την εαρινή ισημερία, δηλαδή μετά την 21η Μαρτίου (με το παλαιό ημερολόγιο), εκτός αν η πανσέληνος τυγχάνει να γίνει Κυριακή, οπότε μεταφέρεται την επόμενη Κυριακή.
Η πρώτη μέρα της Σελήνης τοποθετείται στο διάστημα μεταξύ της 8ης Μαρτίου και της 5ης Απριλίου. Επομένως, δεδομένου ότι η περιστροφή της σελήνης γύρω από τη Γη διαρκεί περίπου 28 μέρες, έχουμε πανσέληνο στο μέσο του κύκλου δηλαδή την 14η μέρα. Αυτό σημαίνει, όπως μεταδίδει το coolweb.gr, ότι το Πάσχα μπορεί να πέσει στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου. Σημειώστε ότι οι παραπάνω ημερομηνίες αφορούν το παλαιό ημερολόγιο. Άρα αν προσθέσουμε τις 13 μέρες που είναι η διαφορά παλιού και νέου ημερολογίου, βρίσκουμε ότι το Ορθόδοξο Πάσχα θα «πέφτει» πάντα από 4 Απριλίου ως 8 Μαΐου.
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Αυτό έχει να γίνει 8 χρόνια: Μεγάλη ανατροπή – Νωρίτερα τελικά το Πάσχα φέτος – Πότε κλείνουν και πότε ανοίγουν τα σχολεία
-
Μαθεύτnκε 3 μέρες μετά: Ο γνωστóς Έλληνας καλλιτέχνης που τραγούδnσε στο γλέντι, τα δύο κομμάτια και η τσικουδιά με τα αρχικά Ντε Γκρες – Βαρδινογιάννη
-
Σε κατάσταση σοκ η Κατερίνα Διδασκάλου: Μόλις έμαθε ποιος είναι πραγματικά ο άστεγος που φιλοξενεί σπίτι της 10 χρόνια – «Δεν μου το είχε πει…»