TΩΡΑ: Συνεχείς ισχυρές δονήσεις- Φόβοι για μεγάλο σεισμό στη Σαντορίνη – «Μεγάλωσε το ρήγμα» ▼
Στον «ρυθμό» των Ρίχτερ «χορεύουν» τα τελευταία 24ωρα τα νησιά των Κυκλάδων, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, με την επιστημονική κοινότητα να «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου.
Η τελευταία σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 13:50, στη Σαντορίνη κι ήταν μεγέθους 4,4 Ρίχτερ.
Μάλιστα, δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ έχουν καταφτάσει στη Σαντορίνη την Κυριακή (2/2) για προληπτικούς λόγους, μετά τους δεκάδες σεισμούς που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 24ωρα στα ανοικτά των Κυκλάδων.
Στο νησί έσπευσαν 10 υπάλληλοι της ΕΜΑΚ και 16 της ΕΜΟΔΕ, οι οποίοι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα στο ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού που μπορεί να προκαλέσει ζημιές. Όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος της Σαντορίνης, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνουν και στην Αμοργό.
Επίσης, στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα.
Συνεχείς συνεδριάσεις των σεισμολόγων
Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα: α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. – να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
Η είδηση της ημέρας
Την «τελείωσε» με 9 λέξεις: Τα είπε όλα η γιαγιά του 3χρονου Άγγελου – Πολλά δάκρυα για το αγγελούδι
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι. Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ανησυχία για την αύξηση του επιπέδου σεισμικού κινδύνου στις Κυκλάδες, επισημαίνοντας ότι για την ώρα δεν υπάρχει καμία σύνδεση της σεισμικής δραστηριότητας με το ηφαίστειο της Σαντορίνης
Όπως σημείωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπάρχουν τρία χαρακτηριστικά στην σεισμική δραστηριότητα που ανησυχούν τους ειδικούς:
Πρώτον: Αύξηση του αριθμού των σεισμικών δονήσεων
Δεύτερον: Αύξηση μεγεθών σεισμού
Τρίτον: Υπάρχει μία μετατόπιση των σεισμικών επικέντρων στα βορειοανατολικά, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι έχει μεγαλώσει το μήκος του ρήγματος που έχει ενεργοποιηθεί.
«Το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει αυξηθεί, ωστόσο δεν πρέπει να τον συγχέουμε με τον ηφαιστειακό κίνδυνο. Οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, δεν έχουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών. Θα μπορούσαν οι ίδιοι σεισμοί να γίνουν και σε άλλες περοχές της Ελλάδας. Συμβαίνει να υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή το ηφαίστειο της Σαντορίνης, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάποια σύνδεση.», τόνισε στο Newsbomb.gr ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Σχετικά με το αν οι απανωτές σεισμικές δονήσεις έχουν γίνει αισθητές στους κατοίκους των νησιών όπως η Αμοργός, η Ανάφη και η Σαντορίνη, ο γνωστός σεισμολόγος απαντά: «Δεν μπορούν να γίνουν όλοι αισθητοί, καθώς αρκετοί είναι σε σημαντική απόσταση, 20-30 χιλιομετρα μακριά, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι το επιπεδο σεισμικού κινδύνου έχει αυξηθεί.», κατέληξε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Παπαζάχος: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα για ισχυρό σεισμό στη Σαντορίνη
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε στην ΕΡΤ εξηγώντας ότι η σεισμική ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη.
«Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος». δήλωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να λάβει μέτρα στη Σαντορίνη, τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός.
«Γι αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο».
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Για την ανησυχία του κόσμου μετά τα μέτρα που ελήφθησαν σημείωσε: «Όταν κάποιος κλείνει ένα σχολείο ή έναν χώρο μαζικής συγκέντρωσης δεν το κάνει γιατί φοβάται ότι θα γίνει ένας πολύ ισχυρός σεισμός, όπως κακώς διαδίδεται στο νησί. Το κάνει γιατί σε περιπτώσεις που κάποιος νιώσει μια όχι πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μπορεί να δημιουργηθεί πανικός. Και όταν έχεις μεγάλες συνάθροισης κοινού, αυτός είναι κακός σύμβουλος. Σκεφτείτε ότι υπήρχε σήμερα μια προγραμματισμένη εκδήλωση στη Σαντορίνη, όπου θα μαζευόντουσαν σε ένα στάδιο 600 άτομα. Αν την ώρα που ήταν οι άνθρωποι εκεί μέσα γινόταν ένας σεισμός 5, όχι καταστροφικός αλλά ισχυρός και από τον πανικό που πατούσε ο ένας πάνω στον άλλον και είχαμε θύματα, πόσο σοβαρή και υπεύθυνη θα ήταν η στάση της πολιτείας και των τοπικών αρχών;».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, υπογράμμισε ότι «το φαινόμενο εξελίσσεται μακριά από τη Σαντορίνη και την Αμοργό», μιλώντας από τη Σαντορίνη, όπου συμμετείχε νωρίτερα σε σύσκεψη με τη δημοτική αρχή.
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Σοκ Τώρα: Βρέθηκε Νεκρός και απανθραkωμένος ????
-
EKTAKTO: Νέος μεγάλος σεισμός TΩΡΑ ????(???????????? ????º ????????????????????????)????
-
ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέος Ισχυρός Σεισμός 4,5 Ρίχτερ Τώρα στην Χώρα μας ⤵️