Έκτακτο τώρα: “Χτυπάει” ασταμάτητα ο εγκέλαδος Ελληνικό Νησί – Στιγμές αγωνίας για τους κατοίκους

February 1, 2025

Έκτακτο τώρα: “Χτυπάει” ασταμάτητα ο εγκέλαδος Ελληνικό Νησί – Στιγμές αγωνίας για τους κατοίκους


Διαφ.

Αρκετοί σεισμοί σημειώθηκαν στη Σαντορίνη, σήμερα, Σάββατο, από νωρίς το πρωί, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους,τόσο με το μέγεθός τους, όσο και με τη συχνότητα.

Οι συνεχείς σεισμοί προκαλούν έντονη ανησυχία

Ειδικότερα, οι σεισμικές δονήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 07.30 το πρωί, όταν έγινε αισθητή η πρώτη δόνηση με ένταση 3,9 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη, λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί, με επίκεντρο βορειοανατολικά της Οίας.

Όπως αναφέρει η αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η πρώτη δόνηση έγινε στις 08.02 το πρωί με ένταση 3,4 ρίχτερ, επίκεντρο 12 χλμ. ανατολικά βορειοανατολικά της Οίας και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Ένα λεπτό αργότερα, στις 08.03 ακολούθησε δεύτερος σεισμός, με την ίδια ακριβώς ένταση και επίκεντρο 15 χλμ. ΒΑ της Οίας.

Οι δονήσεις συνεχίστηκαν μεταξύ Οίας και Αρκεσίνης Αμοργού στις 08.15 το πρωί, αλλά με μειωμένη ένταση.

Στις 10:21 σεισμική δόνηση 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στην Αμοργό. Το εστιακό βάθος ήταν 5χλμ.

Λίγα μόλις λεπτά αργότερα, στις 10.26, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα 2,5 Ρίχτερ 26χλ,μ ΒΑ της Οίας. Το εστιακό βάθος ήταν 15,1 χλμ.

Αργότερα υπήρξε και νέα, τρίτη, δόνηση στις 10.55 , 2,4 Ρίχτερ στην Αμοργό σε εστιακό βάθος 12,5χλμ.

Παρακολουθείται το φαινόμενο των σεισμών στη Σαντορίνη
Σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του Ηφαιστείου του νησιού, το φαινόμενο των σημερινών δονήσεων παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή από τους σεισμολόγους.

Το τελευταίο 20ήμερο διαπιστώνεται έντονη σεισμική δράση στην περιοχή, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 150 σεισμικές δονήσεις και οι περισσότερες από αυτές εντοπίζονται σε απόσταση από 10 έως και 30 χλμ. στα βορειοανατολικά από τη Σαντορίνη και ειδικότερα στο θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού.


Σεισμοί στη Σαντορίνη

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει πάντως σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, για την δραστηριότητα του ηφαιστείου, με τους ειδικούς, σε γενικές γραμμές να καθησυχάζουν, αλλά οι σεισμοί στο νησί παραμένουν.

Σήμερα, Σάββατο, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ξεκαθάρισε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Για το ηφαίστειο της Σαντορίνης μίλησε χθες, Παρασκευή, το πρωί, ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

Όπως επεσήμανε «μετά τη διέγερση του ηφαιστείου το 2011-2012, έχουμε καθιερώσει ενημερώσεις δύο φορές τον χρόνο για την κατάσταση του ηφαιστείου. Η τελευταία έγινε πριν από λίγους μήνες και η επόμενη προγραμματίζεται για το τέλος Φεβρουαρίου» και συμπλήρωσε «η Σαντορίνη κι όλα τα ηφαίστεια στον κόσμο έχουν φάσεις στις οποίες φεύγουν από την κατάσταση ηρεμίας. Η Σαντορίνη δεν αντιμετωπίζει μόνο τη φυσική δραστηριότητα του ηφαιστείου, αλλά και θέματα όπως οι κατολισθήσεις και οι επιπτώσεις των βροχοπτώσεων στην καλντέρα. Επιπλέον, η μεγάλη τουριστική ροή δημιουργεί την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση της πληροφόρησης, καθώς οι επισκέπτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τους σεισμούς, ακόμα κι αν αυτοί είναι μικρής έντασης».

Έκτακτο: Μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων στη Σαντορίνη με όσα έγιναν στο Ηφαίστειο
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε σύσκεψη στις 29 Ιανουαρίου με αντικείμενο την ήπια σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρατηρείται στην καλδέρα της Σαντορίνης. Στη συνάντηση εξετάστηκαν προληπτικά μέτρα και δράσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητας των αρμόδιων φορέων.

Προληπτικός σχεδιασμός και επιστημονική παρακολούθηση

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, της κεντρικής και τοπικής διοίκησης, καθώς και επιχειρησιακοί φορείς, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στον σχεδιασμό μέτρων πρόληψης. Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωμορφολογία της Σαντορίνης και την κοινωνικοοικονομική της σημασία, οι αρμόδιοι φορείς στοχεύουν στη διασφάλιση της ετοιμότητας της πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας στο κεντρικό ρήγμα της Καμένης, στο βόρειο τμήμα της καλδέρας. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν το φαινόμενο, αναλύοντας τα δεδομένα και επικαιροποιώντας τις προτεινόμενες δράσεις πρόληψης.

Συγκρίσεις με την ηφαιστειακή δραστηριότητα του 2011-2012

Η παρατηρούμενη δραστηριότητα παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνη του 2011-2012, η οποία διήρκεσε περίπου 14 μήνες χωρίς να οδηγήσει σε ηφαιστειακό συμβάν. Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.


Συμμετοχές στη σύσκεψη

Στη συνάντηση έδωσαν το «παρών» ο Υφυπουργός Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης, Σάββας Χιονίδης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και της ΕΑΓΜΕ. Επιπλέον, παρόντες ήταν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος, και ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γεώργιος Λεονταρίτης. Από την επιστημονική κοινότητα συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής, Ευθύμιος Λέκκας, καθώς και ειδικοί από το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: