Ο αγαθός μπούφος που μας χάρισε άφθονο γέλιο με τον Βέγγο και τον «πρόδωσε» η καρδιά του

November 16, 2024

Ο αγαθός μπούφος που μας χάρισε άφθονο γέλιο με τον Βέγγο και τον «πρόδωσε» η καρδιά του


Διαφ.

Πολλοί είναι οι ηθοποιοί που καθόρισαν τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και οι γνώσεις μας δεν πρέπει να περιορίζονται στους πασίγνωστους, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Είναι και άλλα ονόματα που μας χάρισαν άφθονο γέλιο και καταπληκτικές ερμηνείες, όπως έγινε με τον Φραγκίσκο Μανέλλη, ο οποίος έμεινε γνωστός για τους κωμικούς του ρόλους.

Ποιος ήταν ο Φραγκίσκος Μανέλλης

Γεννήθηκε στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης το 1911 και ήταν γόνος ιταλικής οικογένειας εγκατεστημένης στην πόλη. Υπήρξε ηθοποιός τής μουσικής σκηνής από το 1931. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1943, στην ταινία “Η θύελλα πέρασε”.

Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο έργο “Η Εύθυμη Χήρα” και στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς θιάσους και περιόδευσε σε όλο τον Ελληνισμό τού εξωτερικού. Γνωστός σε όλους μας για το άφθονο χιούμορ του, πρωταγωνίστησε σε πολλές κωμωδίες συνεργαζόμενος, κυρίως, με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Μελισσινό.

Συνολικά έπαιξε σε 60 ταινίες, από τις οποίες στις 4 ήταν σεναριογράφος, στις 2 παραγωγός και στη μία διευθυντής παραγωγής. Αξέχαστη θα μείνει η σκηνή στην οποία υποδυόταν έναν οδοντίατρο που έγδυνε εύχυμη πελάτισσα και στην ερώτησή της “μα, τι κάνετε εκεί κάτω γιατρέ;”, απαντούσε ο Μανέλλης “ψάχνω να βρω τη ρίζα”.

Τον αγαπήσαμε κυρίως μέσα από τον ρόλο του καλόκαρδου μπούφου, συχνά στο πλευρό του Τάκη Μηλιάδη και του Θανάση Βέγγου.

Με το θίασό του ο καλοφαγάς Μανέλλης πήγαινε σε μια λαϊκή ταβέρνα της Νίκαιας που λεγόταν Κουμπούρα κι εκεί τραγουδούσαν όλοι, με τη συνοδεία της ορχήστρας τού Γιάννη Λαουτάρη Πέθανε στις 11 Απριλίου του 1978 σε ηλικια 67 Ετών λογω προβλημάτων καρδιάς, και κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο Κόρη του Φραγκίσκου Μανέλλη και της Μαίρη Λαΐδου ήταν η χορεύτρια και συγγραφέας Ρέα Μανέλλη.

Έπαιξε σε 1 σειρά και σε 60 κινηματογραφικές ταινίες, αφήνοντας μία πλούσια παρακαταθήκη.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: