Τυφώνας Μίλτον: Προσομοίωση δείχνει τις ασύλληπτες καταστροφές από το πέρασμα της «καταιγίδας τέpας»

October 9, 2024

Τυφώνας Μίλτον: Προσομοίωση δείχνει τις ασύλληπτες καταστροφές από το πέρασμα της «καταιγίδας τέpας»


Διαφ.

Ο τυφώνας Μίλτον, ο οποίος έχει αναβαθμιστεί σε κατηγορία 5, κινείται απειλητικά προς τη Φλόριντα, προκαλώντας πανικό και αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο κυκλώνας αναμένεται να είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς που έχει δει η πολιτεία εδώ και έναν αιώνα, με τις τοπικές αρχές να προειδοποιούν ότι «όποιος δεν φύγει θα πεθάνει».

Δραματική εκκένωση και κινητοποίηση της Εθνοφρουράς
Με τον κυκλώνα να απέχει περίπου 775 χιλιόμετρα από την Τάμπα, οι αρχές της Φλόριντα έχουν ήδη οργανώσει μία από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις στην ιστορία της πολιτείας. Περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε διαδικασία απομάκρυνσης, με κύριο στόχο να προστατευθούν από τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή.

Εθνοφρουρά σε πλήρη ετοιμότητα: 5.000 άνδρες της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί σε στρατηγικά σημεία με διασωστικά ελικόπτερα, λέμβους και αμφίβια οχήματα, προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει.
Κλείσιμο μεγάλων εγκαταστάσεων: Το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA, καθώς και μεγάλα θεματικά πάρκα όπως το Disney World και τα Universal Studios, έχουν κλείσει τις πόρτες τους για το κοινό.
Ο κίνδυνος των κυμάτων καταιγίδας και των θυελλωδών ανέμων
Ο τυφώνας Μίλτον αναμένεται να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές όταν φτάσει στην ξηρά, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ταχύτητες ανέμων από 280 έως 350 χλμ/ώρα. Το ύψος του νερού ενδέχεται να ξεπεράσει τα 5 μέτρα, ενώ τα κύματα που θα ακολουθήσουν μπορούν να φτάσουν τα 3,5 μέτρα, καταστρέφοντας ό,τι βρουν στο πέρασμά τους.

Η αντίδραση των τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέλαβε προσωπικά την παρακολούθηση της κατάστασης και ακύρωσε τα προγραμματισμένα ταξίδια του σε άλλες χώρες για να επικεντρωθεί στη διαχείριση της κρίσης. Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρείες να μην αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων για τους πολίτες που προσπαθούν να διαφύγουν από την επικίνδυνη ζώνη.

Μετακίνηση κρατουμένων: Ακόμα και οι φυλακές της πολιτείας έχουν εκκενωθεί, με 4.636 κρατούμενους να μεταφέρονται σε ασφαλέστερες τοποθεσίες.
Αντιμετώπιση καυσίμων: Γίνονται προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί ότι η πολιτεία δεν θα μείνει χωρίς καύσιμα, παρά την αυξημένη ζήτηση λόγω της μαζικής εκκένωσης.

Η κατάσταση στη Φλόριντα είναι ήδη δύσκολη, με την πολιτεία να μην έχει ακόμα ανακάμψει από τον τυφώνα Έλεν που την έπληξε πριν από λίγες εβδομάδες. Τα συντρίμμια και οι καταστροφές από τον προηγούμενο κυκλώνα επιδεινώνουν την κατάσταση, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούν να προετοιμαστούν για τη νέα καταιγίδα που έρχεται.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: