Έπεσε ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες

October 9, 2024
Κολλήσαμε στον ανελκυστήρα στις φοιτητικές εστίες.

Έπεσε ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες


Διαφ.

Εδώ και χρόνια τα ασανσέρ εμφανίζουν αμέτρητα προβλήματα για τα οποία είναι ενήμεροι όλοι οι αρμόδιοι και απλά δεν κάνουν τίποτα.

Ειδήσεις: Έπεσε ασανσέρ στις φοιτητικές εστίες

Εικόνες διάλυσης επικρατεί στις φοιτητικές εστίες της Θεσσαλονίκης, όπου φαίνεται ότι συνεχίζουν να τις αφήνουν στην τύχη τους οι αρμόδιοι.

Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλεται από τους φοιτητές, η εικόνα παραμέλησης και αδιαφορίας από πλευράς πολιτείας αναφορικά με τις φοιτητικές εστίες στην Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να βαίνει επί τα χείρω, για αυτό και σήμερα Τρίτη στις 9πμ, στο φουαγιέ των Α’ Εστιών, καλούν σε διαμαρτυρία οι φοιτητές, μετά από πτώση ασανσέρ εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Με σχετική ανάρτησή τους, τονίζουν ότι αφού το ασανσερ στις εστίες έπεσε, από τύχη άδειο, η κακή συντήρηση των υποδομών και η συστηματική υποχρηματοδότηση, αποδεικνύουν την έκπτωση στην ποιότητα διαβίωσης όσων διαμένουν εκεί.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή τους επισημαίνει ως εξής:

ΤΑ ΑΣΑΝΣΕΡ ΠΕΦΤΟΥΝ

Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ

Σήμερα το βράδυ στο β’ όγκο των Γ’ εστιών το ασανσέρ έκανε ελεύθερη πτώση και καθαρά από τύχη δεν υπήρχε κάποιο άτομο μέσα. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κάτι το οποίο έχει θιχτεί αμέτρητες φορές σε όλους τους αρμόδιους (εργολάβος, πρυτανεία, διεύθυνση, ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και αντί να διορθωθεί αντιμετωπιστήκαμε με χλευασμούς και ειρωνείες. Εδώ και χρόνια τα ασανσέρ εμφανίζουν αμέτρητα προβλήματα για τα οποία είναι ενήμεροι όλοι οι αρμόδιοι και απλά δεν κάνουν τίποτα.

Αυτό το περιστατικό αποτελεί ένα μικρό κομμάτι ενός ευρύτερου προβλήματος που βιώνουμε καθημερινά και λέγεται υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και των εστιών γενικότερα. Όσοι και όσες ζούμε εδώ ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά με όλα αυτά τα προβλήματα και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά. Ξεκινώντας από την εργολαβία που χωρίς καμία ντροπή επιτρέπει την λειτουργία των ασανσέρ ενώ είναι ακατάλληλα και προχωρώντας στην διεύθυνση, την πρυτανεία και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, (το ίδρυμα δηλαδή που χρηματοδοτεί τις εστίες) που είναι υπεύθυνοι για όλες τις αποφάσεις που παίρνονται στις εστίες και είτε αδιαφορούν είτε ακόμα χειρότερα μετακυλούν τις ευθύνες επάνω μας. Και προφανώς οι κύριοι υπεύθυνοι είναι όλες οι κυβερνήσεις που με τις πολιτικές που ακολουθούν ιδιωτικοποιούν τα πάντα, ιεραρχώντας το κέρδος πιο ψηλά από τις ζωές μας αντιμετωπίζοντας μας σαν κόστος.

Με αφορμή λοιπόν και το σημερινό περιστατικό, την ελεύθερη πτώση που έκανε το ασανσέρ και που καθαρά συμπτωματικά δεν υπήρχε κάποιο άτομο μέσα, είναι πλέον ξεκάθαρο το τι συμβαίνει στην εστία. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αν δεν αγωνιστούμε κινδυνεύει ακόμα και η ίδια η ζωή μας. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η απάθεια δεν αποτελεί επιλογή μπροστά στην πραγματικότητα που βιώνουμε. Πρέπει να αντιδράσουμε εδώ και τώρα. Να μαζευτούμε όλοι οι εστιακοί και εστιακές και να απαιτήσουμε να διορθωθούν άμεσα τα προβλήματα των εστιών. Η υπομονή μας πλέον εξαντλήθηκε!

Καλούμε αύριο όλους τους εστιακούς και τις εστιακές σε κινητοποίηση στις 9:00 στο φουαγιέ των Α’ εστιών όπου θα απαιτήσουμε από τους υπεύθυνους να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά μας.

Ελλάδα: Δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα μεγάλου σουπερμάρκετ

Με αφορμή το δημοσίευμα του Cibum, σχετικά με τις εκατοντάδες τροφικές δηλητηριάσεις από Ιταλική συσκευασμένη μολυσμένη ρόκα, που διανέμεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το Cibum δέχθηκε σήμερα καταγγελία για τροφική δηλητηρίαση από σαλάτα ρόκα προέλευσης Ιταλίας, που αγοράστηκε από μεγάλο ελληνικό σουπερμάρκετ.

Ελλάδα: Δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα

Καταναλώτρια μας ενημέρωσε πως την 1η Οκτωβρίου ο σύζυγός της κατανάλωσε τη ρόκα ( αναφέρει μάρκα, εταιρεία διανομής και επωνυμία σουπερμάρκετ) και αμέσως άρχισε να νιώθει δυσφορία, ναυτία στο στομάχι, ατονία και τάση για εμετό. Την επόμενη ημέρα έφαγε πάλι λίγη ρόκα, με αποτέλεσμα να εμφανίσει τα ίδια συμπτώματα και να αρχίσει να κάνει εμετό, Το ζευγάρι μετέβη σε ιδιωτική κλινική, όπου ο ασθενής παρέμεινε για αρκετές ώρες και του χορηγήθηκε αντιεμετικό και ορός. Η καταναλώτρια αναφέρει ότι η αιτία της ασθένειας δεν διαπιστώθηκε καθώς δεν έγιναν αναλύσεις κοπράνων.

Το Cibum ενημέρωσε το ΕΦΕΤ, -που είναι ο μόνος αρμόδιος να διενεργήσει έρευνα στην εταιρεία και στο σουπερμάρκετ- για το θέμα και μετέφερε τα στοιχεία του προϊόντος όπως και το σουπερμάρκετ στο οποίο πωλείται, σύμφωνα με την καταγγελία. Μέχρι να ανακοινωθεί η επίσημη ενημέρωση από τον ΕΦΕΤ οι επιχειρήσεις που εισάγουν ιταλική σαλάτα ρόκας ενθαρρύνονται να διασφαλίσουν ότι οι έλεγχοι παρακολούθησης των προμηθευτών τους με τη δέουσα επιμέλεια είναι ισχυροί.

Αυτή είναι η μολυσμένη σαλάτα
Η μολυσμένη ρόκα διανέμεται σε 21 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ενημέρωσης για τα Τρόφιμα RASFF. Η σαλάτα με ρόκα είναι μολυσμένη με salmonella Umbilo, ένα σπάνιο ορότυπο της Salmonella enterica. H ρόκα έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής 138 τροφικές δηλητηριάσεις (98 στη Γερμανία, 23 στη Δανία και 17 στην Αυστρία) αλλά ο αριθμός πιθανολογείται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς μόνο κάποιοι από τους πάσχοντες με συμπτώματα της νόσου πηγαίνουν στον γιατρό και για κάποιους δεν γίνεται μικροβιολογική εξέταση κοπράνων, όπως έγινε και στην περίπτωση του Έλληνα καταναλωτή. Στην Αυστρία, το S. umbilo εντοπίστηκε σε δείγματα ιταλικής ρόκας. Αυτά τα δείγματα ελήφθησαν ως μέρος της έρευνας για την επιδημία. Τα απομονωμένα βακτήρια από τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Δανία είναι γενετικά στενά συνδεδεμένα.

Το εργοστάσιο παραγωγής Ρόκας βρίσκεται στο Gorlago, στην επαρχία του Μπέργκαμο. Η μολυσμένη σαλάτα έχει διανεμηθεί σε Ελλάδα, Αυστρία, Ελβετία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία. Κατάρ, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βρετανία.

Συμπτώματα σαλμονέλας
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Οι υγιείς ενήλικες που έχουν προσβληθεί συνήθως παρουσιάζουν αδιαθεσία για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε οι ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία.

Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται χωρίς να αρρωσταίνουν ή να παρουσιάζουν συμπτώματα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: