ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η μέρα που σκοτώθηκε η Νταϊάνα στο Παρίσι σε ένα τροχαίο που σημάδεψε για πάντα τη Βρετανία

August 31, 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η μέρα που σκοτώθηκε η Νταϊάνα στο Παρίσι σε ένα τροχαίο που σημάδεψε για πάντα τη Βρετανία


Διαφ.

Η νύχτα που σκοτώθηκε η Νταϊάνα στο Παρίσι σε ένα τροχαίο που σημάδεψε για πάντα τη Βρετανία

Σήμερα, 31 Αυγούστου 2024, συμπληρώνονται 27 χρόνια από το θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα στην ιστορία, το οποίο συνέβη στο Παρίσι. Η είδηση του θανάτου της σόκαρε τη Μεγάλη Βρετανία και τον κόσμο, και προκάλεσε θλίψη που ακόμα αντηχεί.

Η Νταϊάνα, γνωστή ως «Πριγκίπισσα του Λαού», όπως την αποκάλεσε ο τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ, κατάφερε να κερδίσει την αγάπη του κόσμου όσο καμία άλλη προσωπικότητα. Ωστόσο, η ζωή της έληξε απότομα σε ηλικία μόλις 36 ετών, αφήνοντας πίσω της ένα κενό που παραμένει μέχρι σήμερα.

Ο αιφνίδιος θάνατός της προκάλεσε βαθύ πένθος σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους ανθρώπους να αισθάνονται σαν να είχαν χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο. Σαν σήμερα, στις 31 Αυγούστου του 1997, στις 6 το πρωί, το νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ στο Παρίσι ανακοίνωσε τον θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα.

ntonti diana daiana Νταϊάνα Ντόντι ΑλφαγέτΠαρά τις πολύωρες προσπάθειες των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή, η Πριγκίπισσα υπέκυψε στα τραύματά της από το δυστύχημα που είχε σημειωθεί λίγες ώρες νωρίτερα στην υπόγεια γέφυρα Pont de l’Alma του Παρισιού.

Η πορεία προς το θάνατο

Η Νταϊάνα, μετά το διαζύγιό της από τον Πρίγκιπα Κάρολο, είχε βρει την ευτυχία στο πλευρό του Ντόντι Αλ Φαγιέτ, γιου του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Ritz στο Παρίσι. Οι δύο τους είχαν γίνει στόχος των παπαράτσι, καθώς η σχέση τους προκαλούσε τεράστιο ενδιαφέρον.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου 1997, η Νταϊάνα και ο Ντόντι αποφάσισαν να φύγουν από το Ritz για να πάνε στο διαμέρισμα του Ντόντι, ελπίζοντας να αποφύγουν την ενοχλητική παρουσία των παπαράτσι που τους καταδίωκαν συνεχώς.

Εκείνη τη νύχτα, το ζευγάρι δειπνούσε στο ξενοδοχείο, συνοδευόμενο μόνο από τους σωματοφύλακές τους. Στις 23:30, η Νταϊάνα, ο Ντόντι, ο σοφέρ τους Ανρί Πολ και ο σωματοφύλακας Τρέβορ Ρις-Τζόουνς, βγήκαν από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου και επιβιβάστηκαν σε μία μαύρη Mercedes.

Η πρόθεσή τους ήταν να διαφύγουν από τους φωτογράφους που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το ξενοδοχείο. Παρά την προσεκτική τους προσπάθεια, οι παπαράτσι τους αντιλήφθηκαν και άρχισαν να τους ακολουθούν πάνω σε μοτοσικλέτες.

Μια πραγματική καταδίωξη ξεκίνησε στους δρόμους του Παρισιού, με το αυτοκίνητο να τρέχει με υπερβολική ταχύτητα για να ξεφύγει από τους παπαράτσι. Το αυτοκίνητο τελικά εισήλθε στο τούνελ Pont de l’Alma, όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα.

Λίγο μετά την είσοδο στο τούνελ, ο Ανρί Πολ έχασε τον έλεγχο της Mercedes, η οποία προσέκρουσε με δύναμη στην 13η τσιμεντένια κολώνα στήριξης. Ο Ανρί Πολ και ο Ντόντι Αλ Φαγιέτ σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ η Νταϊάνα τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά διατήρησε για λίγο τις αισθήσεις της, ψελλίζοντας: «Θεέ μου. Αφήστε με ήσυχη.»

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να την κρατήσουν στη ζωή, αλλά στις 4 τα ξημερώματα, η Πριγκίπισσα της Ουαλίας πέθανε, αφήνοντας τον κόσμο σοκαρισμένο και βυθισμένο στη θλίψη

Η «σιωπή» της βασίλισσας Ελισάβετ προκάλεσε αντιδράσεις

Η είδηση του θανάτου της Νταϊάνα διαδόθηκε γρήγορα, σοκάροντας ολόκληρο τον πλανήτη. Το πρωί της 31ης Αυγούστου του 1997, όλα τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την τραγική είδηση, με τον κόσμο να εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια της αγαπημένης του πριγκίπισσας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, που βρισκόταν τότε στο κάστρο του Μπαλμόραλ με τους δύο γιους της Νταϊάνα, Γουίλιαμ και Χάρι, δεν επέστρεψε αμέσως στο Λονδίνο, γεγονός που προκάλεσε έντονη κριτική. Η απόφαση της βασιλικής οικογένειας να παραμείνει στη Σκωτία και να μην κάνει καμία δημόσια δήλωση αρχικά, θεωρήθηκε από πολλούς ως ένδειξη αδιαφορίας.

Η «σιωπή» της Βασίλισσας και η άρνηση να υψωθεί μεσίστια η σημαία στο παλάτι του Μπάκιγχαμ προκάλεσαν οργή στο βρετανικό λαό, ο οποίος ένιωθε ότι η βασιλική οικογένεια δεν τιμούσε επαρκώς την Πριγκίπισσα. Τελικά, μετά από πέντε ημέρες και μετά από παρότρυνση του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, η Βασίλισσα έκανε δημόσια δήλωση, εκφράζοντας τη θλίψη της και υψώνοντας τη σημαία μεσίστια.

Η δημόσια κριτική είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, που η Βασίλισσα αναγκάστηκε να σπάσει το πρωτόκολλο και να υποκλιθεί στο φέρετρο της Νταϊάνα κατά τη διάρκεια της κηδείας της, κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ ξανά ούτε πριν ούτε μετά.

Η εικόνα αυτή αποτέλεσε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της κηδείας και βοήθησε στη μείωση της οργής του πλήθους προς τη βασιλική οικογένεια.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: