Ετοιμαστείτε, έρχεται στην Ελλάδα το Φθινόπωρο: “Tρόμαξαv” οι μετεωρολόγοι με αυτό που είδαν, κακά μαντάτα

August 31, 2024

Ετοιμαστείτε, έρχεται στην Ελλάδα το Φθινόπωρο: “Tρόμαξαv” οι μετεωρολόγοι με αυτό που είδαν, κακά μαντάτα


Διαφ.

Το ερχόμενο φθινόπωρο στη χώρα μας προβλέπεται να είναι εξαιρετικά θερμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ). Τα αριθμητικά μοντέλα προβλέπουν ότι οι μέσες θερμοκρασίες κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο θα είναι έως και 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τις συνήθεις για την εποχή. Αυτό σημαίνει ότι, μετά από ένα καλοκαίρι που χαρακτηρίστηκε από έντονους καύσωνες, αναμένεται ένα φθινόπωρο με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις για έναν σχετικά ζεστό χειμώνα, κυρίως στις δυτικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας. Δύο βασικά μετεωρολογικά μοντέλα, το ECMWF και το multi-model, παρέχουν ισχυρές ενδείξεις (με πιθανότητα άνω του 80%) για τις θερμές συνθήκες του φθινοπώρου. Σύμφωνα με το ECMWF, οι μέσες θερμοκρασίες θα είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ το multi-model εμφανίζεται πιο συγκρατημένο, προβλέποντας αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,5-1 βαθμό Κελσίου.

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, τα δύο μοντέλα προβλέπουν αυξημένες βροχοπτώσεις στη Βόρεια Ευρώπη και γενικά μειωμένες στις νότιες περιοχές της Μεσογείου. Ειδικότερα για την Ελλάδα, το multi-model εκτιμά ότι οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου θα κινηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ το ECMWF δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα για μειωμένες βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της χώρας.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: