Δεν το πιάνουν τα αντιβιοτικά: To νέο μικρόβιο που χτυπάει πνεύμονα και αναμένεται να «θερίσει» μέσα στις γιορτές

December 12, 2023

Δεν το πιάνουν τα αντιβιοτικά: To νέο μικρόβιο που χτυπάει πνεύμονα και αναμένεται να «θερίσει» μέσα στις γιορτές


Διαφ.

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 με τους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, μίλησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης με αφορμή το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» που σαρώνει στην Κίνα και προκαλεί προβληματισμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε επίσημο αίτημα για δεδομένα σχετικά με αναπνευστικές ασθένειες και αναφερόμενες εστίες κρουσμάτων πνευμονίας μετά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην Κίνα.

«Δεν έχει σχέση η πανδημία, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουμε έρθει σε επαφή με αυτά τα στελέχη. […] Χαρακτηρίζεται περιπατητική πνευμονία ή σύνδρομο του ‘λευκού πνεύμονα’ γιατί στην ακτινογραφία του ασθενούς ο πνεύμονας φαίνεται σαν αν είναι λευκός.

Μας ανησυχεί η αύξηση της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά. Δεν είναι σημερινό αποτέλεσμα, αλλά αποτέλεσμα σωρευτικό τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι «σίγουρα θα υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα, αυτό που σίγουρα δεν έχουμε είναι μια αύξηση στα κρούσματα, όπως καταγράφουν πολλές χώρες στην Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «βρισκόμαστε σε υψηλό πλατό, υπάρχει αρκετή κυκλοφορία του κορωνοϊού, υπήρχε μικρή πτώση τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, αλλά αυξάνει πάλι σιγά σιγά, λόγω πτώσης θερμοκρασίας καθώς κλείστηκε ο κόσμος σε κλειστούς χώρους και συγχρωτίστηκε. Το βλέπουμε και σε νοσηλείες σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: