Η επιστήμη «μίλησε»: Αυτό είναι το φυσικό βάλσαμο που βοηθά όσους ταλαιπωρούνται από άγχος και κατάθλιψη
Η σωματική άσκηση προστατεύει την καρδιά όλων όσοι ταλαιπωρούνται από άγχος και κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η νέα μελέτη
Ειδικότερα, μέχρι σήμερα, ήταν γνωστό ότι η γυμναστική μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την ψυχολογία των ατόμων με κατάθλιψη ή τις αγχώδεις διαταραχές.
Νέα μελέτη για τα οφέλη της σωματικής άσκησης όσων πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη
Όπως αναφέρουν νεότερα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η σωματική άσκηση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα με κατάθλιψη ή άγχος, περισσότερο απ’ ό,τι σε άτομα που δεν παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές.
Με βάση προηγούμενες μελέτες, η κατάθλιψη και το άγχος συνδέονται με συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της καρδιακής ανεπάρκειας, μειώνοντας τη δραστηριότητα που σχετίζεται με το άγχος στο νευρικό σύστημα.
Για να διενεργηθεί η νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση της άσκησης στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα με κατάθλιψη, άγχος ή και τα δύο.
Έτσι, χρησιμοποίησαν τα δεδομένα φυσικής δραστηριότητας από 48.673 συμμετέχοντες, με μέση ηλικία τα 60 έτη και στη συνέχεια εξέτασαν ποιοι εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια σε μια περίοδο 10 ετών και συνέκριναν τους συμμετέχοντες που είχαν κατάθλιψη ή άγχος με εκείνους που δεν αντιμετώπιζαν καμία από τις δύο καταστάσεις.
Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Abdulaziz Al-Hamam, ερευνητής καρδιαγγειακής έρευνας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη «διαπιστώσαμε ότι, ενώ η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στο γενικό πληθυσμό, είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη και άγχος. Αυτή η διαφορετική επίδραση ήταν σημαντική και μάλιστα μεγάλη».
Βάσει των στοιχείων, η επίδραση κυμαινόταν από περίπου 33% έως 50% μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου, γεγονός που εξέπληξε τους ερευνητές.
Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά
Ο δρ. Al-Hamam επεσήμανε πως τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τη σχέση μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας και πρόσθεσε ότι οι καρδιολόγοι θα πρέπει να συνεργάζονται στενότερα με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
«Οι ασθενείς θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην τακτική σωματική δραστηριότητα, ακόμη και αν πρόκειται απλώς για περπάτημα, καθώς το άθροισμα της σωματικής δραστηριότητας ενός ατόμου μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Οι τακτικές εξετάσεις και η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής ευεξίας και στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας, ιδίως για τους ασθενείς με κατάθλιψη και άγχος» συμπλήρωσε.
Τέλος, καταλήγει ότι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τον ιδανικό τύπο, τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης, καθώς και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως ο ύπνος και η διατροφή, για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα με κατάθλιψη ή άγχος.
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Εξομολογείται ο Κρατερός Κατσούλης: «Μου λείπει να έχω σχέση…» – Όσα αποκάλυψε για την Κατερίνα Καραβάτου
-
Κάηκαν σπίτια στην μεγάλη φωτιά – 3 πύρινα μέτωπα σε εξέλιξη – Όλα εμπρησμοί – Εκκενώθηκαν οικισμοί
-
ΕΚΤΑΚΤΟ Χάος σε πτήση – Έκτακτη προσγείωση στην Αθήνα