Ποια περιοχή της Ελλάδας κινδυνεύει περισσότερο από τους σεισμούς

November 4, 2023

Ποια περιοχή της Ελλάδας κινδυνεύει περισσότερο από τους σεισμούς


Διαφ.

Μετά τον ισχυρό σεισμό στην Εύβοια το πρωί της Παρασκευής, αναρωτηθήκαμε ποια περιοχή της χώρας μας κινδυνεύει περισσότερο.

Είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι να ξύπνησαν το πρωί της Παρασκευής από το τρεμάμενο κρεβάτι τους και όχι από το ξυπνητήρι του κινητού τους και αυτό γιατί σημειώθηκε ένας ισχυρός σεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 6 χλμ. ανατολικά του Προκοπίου Εύβοιας και 85 χλμ. βόρεια της Αθήνας και το εστιακό βάθος, εκτιμάται στα 14,2 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια, υπήρξαν ασθενέστεροι μετασεισμοί με κυριότερο 7 λεπτά μετά έναν σεισμό εντάσεως 3,8 R. ενώ έως τώρα δεν υπάρχουν κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Ποια περιοχή της Ελλάδας κινδυνεύει περισσότερο από τους σεισμούς, όμως; Eπιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο μοντέλο σεισμικού κινδύνου για ολόκληρη την Ευρώπη. Οι σεισμοί ευθύνονται για περισσότερους από 200.000 θανάτους καθώς και για ζημιές ύψους 250 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Επειδή δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια πότε και πού θα συμβούν στο μέλλον, οι περιοχές που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο πρέπει να κατασκευάσουν σπίτια και κτίρια που μπορούν να αντέξουν τους σεισμούς. Πρόσφατο παράδειγμα οι καταστροφές σε Τουρκία και Συρία.

Η ομάδα, με επικεφαλής μέλη της Ελβετικής Σεισμολογικής Υπηρεσίας και της Ομάδας Σεισμολογίας και Γεωδυναμικής του ETH Zurich, αναφέρει ότι με τα ενημερωμένα σύνολα δεδομένων του μοντέλου επικινδυνότητας, έχουν μια σαφέστερη εικόνα των εκτιμήσεων για όλα τα μέρη της Ευρώπης.

Το μοντέλο τους επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Αλβανία, η Ιταλία και η Ρουμανία είναι οι χώρες με την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη, ακολουθούμενες από τις άλλες βαλκανικές χώρες. Πάντως, σύμφωνα με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη.

O κίνδυνος είναι υψηλότερος σε πυκνοκατοικημένες και δομημένες αστικές περιοχές, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη στην Τουρκία, η Κατάνια και η Νάπολη στην Ιταλία, το Βουκουρέστι στη Ρουμανία και η Αθήνα στην Ελλάδα.

Ο χάρτης δείχνει τον σεισμικό κίνδυνο σε όλη την Ευρώπη, με το κόκκινο να δείχνει τις περιοχές υψηλότερου κινδύνου. / EFEHR

Ις τορικά, όλες αυτές οι πόλεις έχουν υποφέρει από καταστροφικούς σεισμούς. Παράγοντες όπως η ηλικία των κτιρίων, η πυκνότητα του πληθυσμού και οι τοπικές εδαφικές συνθήκες μπορούν να συμβάλουν στο πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ένας σεισμός.

Πόλεις όπως το Ζάγκρεμπ (Κροατία), τα Τίρανα (Αλβανία), η Σόφια (Βουλγαρία), η Λισαβόνα (Πορτογαλία), οι Βρυξέλλες (Βέλγιο) και η Βασιλεία (Ελβετία) έχουν επίσης ένα επίπεδο κινδύνου σεισμού πάνω από το μέσο όρο.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: