Τα «αόρατα» παιδιά ζουν σε νοσοκομεία για μήνες ή και για χρόνια – «Χωρίς σχολείο και ψυχολογική υποστήριξη»

October 14, 2023

Τα «αόρατα» παιδιά ζουν σε νοσοκομεία για μήνες ή και για χρόνια – «Χωρίς σχολείο και ψυχολογική υποστήριξη»


Διαφ.

Σε παιδιατρικά νοσοκομεία και γενικά νοσοκομεία παγιδεύονται «αόρατα» παιδιά, που φαίνεται να έχουν ξεχαστεί, περιμένοντας ανυπόμονα μια θέση σε κάποια ιδρυματική δομή πρόνοιας, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της για να τα φιλοξενήσει και να τους προσφέρει ένα νέο σπίτι. Οι μήνες ή ακόμη και τα χρόνια περνούν, και τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε μια είδους αναμονής αίθουσα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλη Γιαννάκο, περισσότερα από 70 παιδιά βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «παρκαρισμένα» σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, με τα 40 από αυτά να παραμένουν σε παιδιατρικά νοσοκομεία στην περιοχή της Αθήνας.

Πρόκειται για παιδιά που αναγκαστικά απομακρύνθηκαν από το οικογενειακό τους περιβάλλον με εισαγγελική εντολή, διότι η κατάσταση στο οποίο ζούσαν κρίθηκε ότι δεν ήταν ασφαλές και κατάλληλο για αυτά.

Μιχάλης Γιαννάκος: Τα όσα ανέφερε για τα «αόρατα» παιδιά

Όπως εξηγεί στο enikos.gr ο κ. Γιαννάκος «αφού δώσει εντολή ο εισαγγελέας να απομακρυνθούν τα παιδιά από την οικογένεια, διατάζει να πάνε στο νοσοκομείο πρώτα για προληπτικές εξετάσεις και μετά να βρεθεί προνοιακή μονάδα να τα φιλοξενήσει μέχρι να δούμε τι θα γίνει με τους γονείς. Τα παιδιά πηγαίνουν στο νοσοκομείο και κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις αλλά από εκεί και πέρα δεν εφαρμόζεται η εντολή του εισαγγελέα που λέει ότι πρέπει να πάνε σε προνοιακή μονάδα γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και άρα δεν ανοίγουν περισσότερες κλίνες».

Παρόλο που αυτά τα παιδιά είναι σε άριστη υγεία, μπορεί να παραμείνουν στα νοσοκομεία για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, υπάρχουν περιστατικά παιδιών που παρέμειναν σε νοσοκομεία και κλινικές γενικών νοσοκομείων ακόμα και για δύο πλήρη χρόνια.

«Όσο βρίσκονται στα νοσοκομεία τα παιδιά δεν έχουν εκπαίδευση, δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση ή ακόμα και ψυχολογική υποστήριξη. Υπάρχουν σχολεία, αλλά δεν πάνε», επισημαίνει ο ίδιος.

Όσο τα παιδιά ζουν και μεγαλώνουν μέσα στις κλινικές είναι σύνηθες, όπως λέει ο κ. Γιαννάκος, να αναπτύσσουν παραβατική συμπεριφορά, ενώ συχνό φαινόμενο αποτελούν και οι «αποδράσεις» με την αστυνομία να τα εντοπίζει τελικά και να τα επιστρέφει στο νοσοκομείο.

«Κάνουν ομάδες, κλέβουν, χτυπάνε, σπάνε πράγματα και αυτό το κάνουν περισσότερο σαν παιχνίδι. Επίσης μπαίνουν και βγαίνουν όποτε θέλουν. Το σκάνε και τα φέρνει πίσω η αστυνομία», περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σε ίδιο μήκος κύματος και προηγούμενες δηλώσεις του:

Πριν από δέκα μήνες, ο κ. Γιαννάκος είχε παραθέσει παρόμοια επιχειρήματα κατά τη συμμετοχή του στο RealFm 97,8, συνομιλώντας με τον Μάνο Νιφλή και περιγράφοντας την ίδια ανησυχητική κατάσταση. Σήμερα, επισημαίνει πως δεν έχει σημειωθεί καμία αλλαγή.

Πρόσφατα, δημιούργησε αίσθηση ένα περιστατικό στο νοσοκομείο της Ζακύνθου, όπου ένας πατέρας απήγαγε με βία το παιδί του, το οποίο φιλοξενούνταν στο νοσοκομείο του νησιού με εισαγγελική εντολή. Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη της νοσηλεύτριας που είχε επιμεληθεί την παιδιατρική κλινική κατά τη διάρκεια της εισβολής του 44χρονου πατέρα. Μετά την απολογία της, αφέθηκε ελεύθερη.

Μπορεί το συγκεκριμένο περιστατικό να είναι το πιο πρόσφατο που γίνεται γνωστό αλλά δεν σημαίνει πως πρόκειται για μεμονωμένο. «Δεν φταίει το νοσηλευτικό προσωπικό», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και συμπληρώνει πως «αν στη Ζάκυνθο συνελήφθη η νοσηλεύτρια, τότε στα παιδιατρικά νοσκομεία που τα παιδιά φεύγουν και δεν γυρίζουν ποτέ και τα φέρνει πίσω η αστυνομία τι πρέπει να γινει; Να μπει φυλακή όλο το νοσηλευτικό προσωπικό;»

Για τον κ. Γιαννάκο η ρίζα του προβλήματος εντοπίζεται στην έλλειψη προσωπικού στις προνοιακές δομές: «Πρέπει να ανοίξουν τις κλίνες τους, να προσλάβουν προσωπικό που δεν έχουν. Σήμερα στο Κέντρο Βρεφών “Μητέρα” λειτουργούν τέσσερις από τις οκτώ πτέρυγες με 13 παιδιά και με εννέα βρεφονηπιοκόμους ενώ θα έπρεπε να ήταν περισσότεροι. Το Ιωσηφόγλειο έχει 10 παιδιά ενώ θα μπορούσαν να είναι 70. Το πρόβλημα βρίσκεται εκεί και όχι στο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Κατά τη γνώμη μου η εισαγγελική εντολή θα έπρεπε να στέλνει τα παιδιά πρώτα στην προνοιακή μονάδα και έπειτα να έρχονται τα παιδιά στα νοσοκομεία για εξετάσεις και όχι το αντίθετο».

Τέλος, ο ίδιος προβλέπει έναν δύσκολο χειμώνα με ένταση του φαινομένου: «Τον χειμώνα θα είναι χειρότερα τα πράγματα γιατί τώρα λόγω καλοκαιριού πολλές οικογένειες έλειπαν, τα παιδιά ήταν σε παππούδες και γιαγιάδες κλπ. Τον χειμώνα έχει μεγαλύτερη κίνηση στα παιδιατρικά νοσοκομεία και στις εισαγγελικές εντολές».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: