Αγώνα δρόμου για να περιοριστεί το κύμα αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα πραγματοποιεί η κυβέρνηση, ώστε η χονδρεμπορική τιμή, που το επόμενο τρίμηνο θα είναι διπλάσια από ό,τι πριν μερικούς μήνες, να μην περάσει στον καταναλωτή.
Σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα εξηγήσει περαιτέρω πώς θα καλυφθούν οι αυξήσεις και πόσο θα πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή, εκτός από το κράτος, και οι εταιρείες προμήθειας, δηλαδή η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας.
Η αρχή έγινε με το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, το οποίο όμως τελικά θα καλύπτει μέρος των συνολικών αυξήσεων, ενώ λεπτομέρειες για το πώς θα καλυφθεί το σύνολο των αυξήσεων θα δοθούν σήμερα σε ενημέρωση στο υπουργείο Ενέργειας.
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Επιδότηση 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΝ, η επιδότηση που θα δώσει το Ταμείο αφορά το ποσό των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή κατά αντιστοιχία 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα.
Το μέτρο αυτό αφορά το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας στη χαμηλή τάση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του προμηθευτή με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το όριο στις 300 κιλοβατώρες καλύπτει το 72% των καταναλωτών ρεύματος και τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.
Το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες, θα διαρκέσει για το επόμενο τρίμηνο, ενώ τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής θα είναι εμφανή στους καταναλωτές από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την imerisia.gr.
Τι θα γίνει για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις
Η έκπτωση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, υπολογίζεται σε 9 ευρώ σε έναν λογαριασμό 70 ευρώ, ή στις 300 κιλοβατώρες.
Στις υψηλότερες καταναλώσεις όμως πάνω από 300 κιλοβατώρες, οι αυξήσεις θα καλυφθούν από τις εκπτώσεις που, όπως είπε το υπουργείο, θα δώσει η ΔΕΗ.
Ειδικότερα, ο ΥΠΕΝ κ. Κ. Σκρέκας είπε χθες «σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα. Με αυτά τα μέτρα θα αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο των εκτιμώμενων ανατιμήσεων έως το τέλος του έτους για ένα μέσο νοικοκυριό».
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το ποσό των εκπτώσεων που πρόκειται να δώσει η ΔΕΗ και σε αυτές τις κατηγορίες πελατών της.
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Η σπάνια στιγμή που η Δάφνη μίλησε για τον Κώστα Σημίτη: «Ήταν ακατάλληλος σε πολλά..»
-
Ο Δήμος Πειραιά δίνει το όνομα «Κώστα Σημίτη» σε κεντρικό δρόμο της πόλης
-
Γιώργος Λιάγκας – Μαρία Αντωνά: Το μαγευτικό ταξίδι που έκαναν μαζί στις αρχές του 2025 – Φωτογραφίες