Κορovοϊός: Οι 3 τρόποι που αλλάζουν γνώμη όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο

July 21, 2021

Κορovοϊός: Οι 3 τρόποι που αλλάζουν γνώμη όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο


Διαφ.



Τι μπορεί να αλλάξει γνώμη σε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν

Στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως οι κυβερνήσεις και οι επίσημοι φορείς προσπαθούν να πείσουν τους διστακτικούς πολίτες να εμβολιαστούν, επιστρατεύοντας σποτ, επίσημες δηλώσεις, αφίσες και βίντεο.

Στη Γαλλία μια ομολογουμένως έξυπνη και γεμάτη χιούμορ καμπάνια με σύνθημα «Ναι, το εμβόλιο μπορεί να έχει επιθυμητές “παρενέργειες”», επιχειρεί να ωθήσει τους Γάλλους στον εμβολιασμό.

Στην Αυστραλία το τρομακτικό σποτ της κυβέρνησης με τη γυναίκα που αγωνίζεται ν’ ανασάνει, διχάζει και προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις.

Στη χώρα μας δεν έχουν λείψει οι προτροπές από επίσημα χείλη και τα ευφάνταστα σποτ όπως το πιο πρόσφατο όπου οι διακοπές έμειναν «όνειρο» όταν βρέθηκε κρούσμα στην παρέα.

«Η διαφορά ανάμεσα στο να χαλάσουμε ή να χαρούμε αυτό το καλοκαίρι είναι ένα εμβόλιο» είναι το μήνυμα του σποτ.


Ανά τον κόσμο αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας και κυβερνητικοί λειτουργοί προσπαθούν να προωθήσουν τον εμβολιασμό COVID-19 και να μεταπείσουν τους αρνητές με σποτάκια, κουπόνια, ακόμη και με απίθανα κίνητρα όπως δωρεάν μπύρα! Συγκεκριμένα μια μπύρα, ένα γλυκό, εκπτώσεις ή χρήματα αποτελούν πρωτοβουλιές που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, για να πειστούν οι αναποφάσιστοι να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.

Ποιος όμως έχει τη δύναμη να μεταπείσει έναν αναποφάσιστο ή κάποιον που διστάζει; Τη μεγαλύτερη δύναμη πειθούς έχει η κουβέντα που θα του πει ένα μέλος της οικογένειας, ένας φίλος ή ο γιατρός του σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Kaiser Family Foundation (KFF).

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι αυτές οι συζητήσεις ήταν καθοριστικές για τους περισσότερους ανθρώπους που προχώρησαν με τον εμβολιασμό, αν και αρχικά σχεδίαζαν να περιμένουν λίγο.

«Φαίνεται πραγματικά ότι οι συνομιλίες με φίλους και μέλη της οικογένειας – βλέποντας τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους να εμβολιάζονται χωρίς σημαντικές παρενέργειες και επιθυμώντας να μπορούν να τους επισκεφθούν – αποτέλεσε σημαντικό κίνητρο, σε συνδυασμό με τη συζήτηση με τον γιατρό τους», δήλωσε η Ashley Kirzinger , αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ερευνών της κοινής γνώμης του Henry J. Kaiser Family Foundation.

Για την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιουλίου, οι ερευνητές επανεξέτασαν άτομα που είχαν ανακοινώσει τις προθέσεις τους είτε να εμβολιαστούν είτε να περιμένουν στο πλαίσιο παλαιότερης δημοσκόπησης. Κατά τη διάρκεια της δημοσκόπησης του Ιουνίου, οι ερευνητές του KFF διαπίστωσαν ότι πολλοί άνθρωποι ήταν αμετακίνητοι όσον αφορά τις αρχικές τους προθέσεις.

Εκείνοι που τελικά προχώρησαν στον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια του εξαμήνου ήταν:

Το 92% όσων είχαν προγραμματίσει να εμβολιαστούν το συντομότερο.
Το 54% όσων ήταν αναποφάσιστοι (είχαν κρατήσει στάση αναμονής)
Το 24% όσων είχαν δηλώσει ότι θα εμβολιαστούν μόνο αν υποχρεώνονταν, αλλιώς όχι.
Βάσει των αποτελεσμάτων όμως φάνηκε ότι τελικά οι μισοί εξ’ όσων τηρούσαν στάση αναμονής και το ένα τέταρτο όσων ήταν αρνητικοί τελικά εμβολιάστηκαν. Τι συνέβη και άλλαξαν γνώμη;


Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι που άλλαξαν γνώμη δήλωσαν ότι εμβολιάστηκαν αφού πείστηκαν από ένα μέλος της οικογένειάς τους, με το 17% να λέει ότι οι συγγενείς τους τους μετέπεισαν, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι συνομιλίες με άλλους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους αποδείχθηκαν επίσης πειστικές, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών με το γιατρό τους (10%), έναν στενό φίλο (5%) ή έναν συνάδελφο ή συμμαθητή (2%).

Το 25% αυτών ανέφερε επίσης ότι έπαψαν να αμφιταλαντεύονται βλέποντας τους γύρω τους να εμβολιάζονται χωρίς παρενέργειες.

«Αυτές οι διαπροσωπικές σχέσεις φαίνεται να αποτελούν τα μεγαλύτερα κίνητρα» , δήλωσε η δρ. Kirzinger. εξηγώντας ότι τη μεγαλύτερη δύναμη πειθούς έχουν τελικά οι ανθρώπινες σχέσεις με φίλους και συγγενείς.

Πρόκειται για έναν παράγοντα πειθούς που δεν πρέπει να αξιολογηθεί με ελαφρότητα την ώρα που ο φόβος των παρενεργειών του εμβολιασμού και ο σκεπτικισμός για την πραγματική απειλή της πανδημίας εξακολουθεί να αποτρέπει το ένα τρίτο των ερωτηθέντων, στο πλαίσιο της τρέχουσας έρευνας, από τον εμβολιασμό.

Τα αυξανόμενα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και η επέλαση του τέταρτου κύματος του κορωνοϊού εκτιμάται από τους ερευνητές του KFF ότι μπορεί τελικά να ανατρέψουν αυτή την τάση.

πηγη: typosthes.gr

Διαβάστε επίσης: