Πιο δύσκολη και ακριβή η ζωή για τους ανεμβολίαστους από σήμερα: Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα
Ακριβή ζωή για τους ανεμβολίαστους από σήμερα, Παρασκευή, μετά τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται σε όλη την Ελλάδα, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων και της χαλάρωσης των πολιτών.
Στο μεταξύ, σε δύσκολη θέση βρίσκονται, για μία ακόμη φορά, οι επαγγελματίες της εστίασης, μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων για λειτουργία των επιχειρήσεων με κλειστούς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους πελάτες, προσφέροντας υπηρεσίες μόνο σε καθήμενους και λειτουργώντας στο 85% της χωρητικότητάς τους.
Έντονος είναι ο προβληματισμός των επαγγελματιών και για το ζήτημα των ανεμβολίαστων υπαλλήλων τους, ενώ αρκετοί εξ αυτών θεωρούν αντισυνταγματικό τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη.
Παράλληλα, ζητούν μέτρα για τη στήριξή τους από την Πολιτεία, καθώς στην οικονομική κρίση που βίωσαν επί τόσους μήνες με τα καταστήματά τους κλειστά, έρχεται να προστεθεί τώρα η λειτουργία κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους, ενώ στους ανοιχτούς μικτούς χώρους καλούνται να κάνουν το «χωροφύλακα», ελέγχοντας τα «διαπιστευτήρια» κορονοϊού ή εμβολιασμού των πελατών τους.
Συγκεκριμένα, όσοι έχουν επιχειρήσεις χωρίς εξωτερικούς χώρους – περίπου το 22% της αγοράς – κρίνουν σωτήρια την επαναλειτουργία τους, μετά από πολλούς μήνες υποχρεωτικού λουκέτου, όμως, υπογραμμίζουν ότι το νέο μοντέλο κρύβει «παγίδες» και ανησυχούν ότι, αντί να βγάλουν τα σπασμένα, θα ζημιωθούν ακόμη περισσότερο.
Οι επιχειρηματίες της εστίασης δεν γνωρίζουν ακόμη πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα νέα μέτρα, παρά μόνο από τα ΜΜΕ.
Το σχετικό ΦΕΚ – προς το παρόν – δεν έχει φτάσει στα χέρια τους, ενώ τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή.
Η αύξηση της κινητικότητας, σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα, οδήγησε σε εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού σε μια σειρά από περιοχές.
Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Η πιο ραγδαία αύξηση ωστόσο, εντοπίζεται σε έξι περιοχές και συγκεκριμένα, τα νησιά της Μυκόνου, της Ίου, της Πάρου, της Σαντορίνης και στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου της Κρήτης, οι οποίες τίθενται σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τέστινγκ, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.
Ακριβή ζωή για τους ανεμβολίαστους στους κλάδους τουρισμού, εστίασης και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών
Προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα σε αυτές τις έξι περιοχές, που αφορούν στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό, στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στην εστίαση.
Επιπλέον, από σήμερα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μεταβαίνουν επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω περιοχές για εκτεταμένο τέστινγκ.
Έτσι, από αύριο, Σάββατο, οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους θα υποχρεούνται, εκτός από self test, να κάνουν και rapid test κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ΕΡΓΑΝΗ.
Υποχρέωση για τέστινγκ δύο φορές την εβδομάδα θα έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.
Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους και στον περιορισμό της διασποράς του ιού, όπως επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Πριν τα μέτρα για την εστίαση, από τις 5 Ιουλίου, ισχύει νέο πλαίσιο για τα ταξίδια με πλοίο στα ελληνικά νησιά. Υπενθυμίζεται πως, για να μην χρειαστεί να έχουμε κάνει προηγουμένως τεστ για κορονοϊό, το οποίο θα πληρώσουμε από την τσέπη μας, πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι πλήρως και, μάλιστα, να έχουν περάσει και 14 μέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Οι ίδιες ακριβώς οδηγίες ισχύουν και για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς, αλλά και μεταξύ των νησιών.
Αναλυτικά τα μέτρα:
Οι εμβολιασμένοι πολίτες θα επιβιβάζονται επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ωστόσο, και εδώ υπάρχουν δύο εξαιρέσεις, καθώς όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση ή είναι πλήρως εμβολιασμένοι για διάστημα μικρότερο των 14 ημερών, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
Όσον αφορά τα τεστ, τo PCR θα πρέπει να έχει διενεργηθεί έως 72 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα του ταξιδιού και το rapid έως 48 ώρες πριν.
Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να επιδεικνύεται η σχετική βεβαίωση του αρνητικού αποτελέσματος.
Μόνο με τεστ, στο παραπάνω πλαίσιο, θα επιτρέπεται η επιβίβαση για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Όσοι έχουν νοσήσει, επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Διαφορετικό, ωστόσο, είναι το πλαίσιο για την επιστροφή μας από τα νησιά, αλλά και για τις χερσαίες μετακινήσεις.
Συγκεκριμένα, ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο.
Ομοίως, για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Δεν άντεξε η ψυχή της: Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του Δημήτρη Οίκου, του αδικοχαμένου μηχανοδηγού των Τεμπών
-
Το Nemo έρχεται στην Αθήνα – Ξεκινά την ευρωπαϊκή του περιοδεία από την Αθήνα
-
Τόνυ Δημητρίου: «Έγραψαν στη σύντροφό μου στα social «τι θες με τον παππού» και απάντησα»