DIPG: Η σπάνια μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο που είχε η μικρή Αναστασία – Συμπτώματα και αιτίες

July 4, 2021

DIPG: Η σπάνια μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο που είχε η μικρή Αναστασία – Συμπτώματα και αιτίες


Διαφ.

Διαφ.



Η μικρή Αναστασία έφυγε από τη ζωή στον ύπνο της, τα ξημερώματα της Παρασκευής, καθώς δεν τα κατάφερε στη μάχη που έδωσε η 7χρονη απέναντι σε μια πολύ σπάνια και συνάμα πολύ επιθετική μορφή καρκίνου.

Η μικρή Αναστασία διαγνώστηκε με την πλέον πιο επιθετική μορφή παιδικού καρκίνου -γνωστή και ως DIPG -, διάχυτο γλοίωμα εγκεφαλικού στελέχους, με ιδιαίτερα δυσμενή πρόγνωση.

Το γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους αναφέρεται γενικά σε όλα τα γλοιώματα που βρίσκονται εκεί. Τυπικά αυτοί οι όγκοι είναι αστροκυττώματα και μπορούν να βαθμολογηθούν από στάδιο Ι έως IV. Λόγω της θέσης τους στο εγκεφαλικό στέλεχος (το οποίο ελέγχει πολλές κρίσιμες λειτουργίες όπως η αναπνοή, η κατάποση και ο καρδιακός ρυθμός), η θεραπεία για αυτούς τους όγκους απαιτεί ορισμένες εκτιμήσεις.

Τα αστροκυττώματα που αναπτύσσονται σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφαλικού στελέχους συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Γενικά, η σάρωση μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη περιοχή στο εγκεφαλικό στέλεχος από την οποία προκύπτει ο όγκος. Ο ιστός που λαμβάνεται μέσω βιοψίας κατά την επέμβαση θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα επιτρέψει την ανάλυση του ιστού του όγκου για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (όπως ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις) που μπορεί να προσδιορίσουν επακριβώς τις επιλογές θεραπείας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Επειδή το γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους αναπτύσσεται γρήγορα, τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα, κατά τη διάρκεια ημερών ή εβδομάδων. Αυτοί οι όγκοι μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, οδηγώντας σε κοινά συμπτώματα που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

-Ανωμαλίες στην κίνηση των ματιών
-Αδυναμία μιας πλευράς του προσώπου
-Μούδιασμα ή αδυναμία των άκρων
-Δυσκολία στην ισορροπία
-Πονοκέφαλοι
-Ναυτία

ΑΙΤΙΕΣ

Τα γλοιώματα του εγκεφάλου εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά, αλλά μπορεί να βρεθούν περιστασιακά σε ενήλικες. Οι όγκοι του εγκεφάλου αντιπροσωπεύουν το 11% των πρωτοπαθών όγκων στον εγκέφαλο σε παιδιά και εφήβους.


Για τους περισσότερους ασθενείς, η αιτία του γλοιώματος του στελέχους είναι άγνωστη. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές σπάνιες, γενετικές καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ενός ασθενούς να αναπτύξει γλοίωμα του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, ασθενείς με νευροϊνωμάτωση τύπου 1 (NF1) μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν γλοιώματα του εγκεφάλου, μεταξύ άλλων όγκων.

ΤΥΠΟΙ

Το γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους αναφέρεται σε όλους τους υποτύπους των αστροκυττομάτων που εμφανίζονται στο εγκεφαλικό στέλεχος. Ορισμένα γλοιώματα του εγκεφάλου μπορούν να ταξινομηθούν με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά ανάπτυξης:

Γλοίωμα του εγκεφαλικού στελέχους: Αυτοί οι όγκοι αναπτύσσονται πιο αργά και περιορίζονται σε μία περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους (συνήθως του μεσεγκεφάλου και του μυελού). Αυτοί οι όγκοι είναι συνήθως ευκολότεροι για θεραπεία και έχουν ευνοϊκότερα αποτελέσματα.
Diffuse Intrinsic Pontine Glioma (DIPG): Αυτοί οι όγκοι βαθμού IV είναι εξαιρετικά επιθετικοί. Τα κύτταρα του όγκου εξαπλώνονται και εισβάλλουν στον γειτονικό ιστό. Τα DIPG ανήκουν σε μια μεγαλύτερη ομάδα διάχυτων γλοιωμάτων εμφανίζονται στις δομές της μεσαίας γραμμής (συμπεριλαμβανομένου του στελέχους, του θαλαμού και του νωτιαίου μυελού) και έχουν κοινές γενετικές μεταλλάξεις.

πηγη: thecaller.gr

Διαβάστε επίσης: