Κικίλιας: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι για χρήση ιδιωτική

January 4, 2021


Διαφ.

Κικίλιας: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι για χρήση ιδιωτική

«Πάνω από 60.000 υγειονομικοί θα έχουν εμβολιαστεί έως τις 20 Ιανουαρίου», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Στο φλέγον για πολλούς ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού και στο θέμα προσωπικών δεδομένων που έχει προκύψει, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τον αριθμό των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα, ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε:

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι για ιδιωτική χρήση. Ο πολίτης θα μπαίνει στο gov.gr και θα το τυπώνει».

Παράλληλα, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.763 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 1.695 ήταν υγειονομικοί και οι 68 πολιτικοί, αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων και ασφάλεια.

«Σύντομα, από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, θα επεκτείνουμε τον εμβολιασμό σε 40 νοσοκομεία και στις 11 Ιανουαρίου σε άλλα 36 νοσοκομεία. Στο σύνολο των νοσοκομείων της χώρας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας έδωσε το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού.

«Πάνω από 60.000 υγειονομικοί θα έχουν εμβολιαστεί έως τις 20 Ιανουαρίου, όπως και οι ιδιωτικοί γιατροί. Στις 4 Ιανουαρίου επίσης, ξεκινούν στις δομές φιλοξενίας», ανέφερε.

 

Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκαθαριστεί πως η συμμετοχή στον εμβολιασμό είναι προαιρετική, τόσο για το υγειονομικό προσωπικό, όσο και για τους πολίτες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε αναφερθεί στο ζήτημα που έχε προκύψει με τα προσωπικά δεδομένα.

«Θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ)», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA.

Ακόμα ωστόσο και αν ο εμβολιασμός δεν πρόκειται να γίνει υποχρεωτικός, δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιορισμοί σε διάφορους κλάδους της ελεύθερης αγοράς, όπως από αεροπορικές εταιρείες, επιχειρήσεις εστίασης, μεταφορών, κ.α..

Ερωτηθείς πάντως σχετικά για το αν η ψηφιακή βεβαίωση του εμβολιασμού θα έχει το ρόλο ενός υγειονομικού «διαβατηρίου», για ορισμένους κλάδους της ελεύθερης (εξάλλου) οικονομίας, ο Βασίλης Κικίλιας δεν ήταν σε θέση να δώσει σαφή απάντηση καθώς, όπως σημείωσε, είναι εκτός της αρμοδιότητάς του, ενώ «είναι πολύ πρόωρο και απαιτεί μεγάλη προσοχή».

Πηγή : sputniknews.gr

Διαβάστε επίσης: